Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да изчакаме преди да правим крайни съждения по ДПС, въпреки че има нещо изключително смущаващо преди развръзката.

Форсираната публичност в действието на Доган и медийната атака срещу Местан изглеждат нетипични за човек, който  е свикнал да действа зад кадър. Ако Доган иска да махне сегашния лидер можеше да го направи тихомълком. Публичното унизяване на Местан означава, че той иска да изпрати послание на много други адресати в и най-вече извън ДПС и страната. Посланието е, че владетелят на сараите е още фактор и точно с него трябва да се преговаря за реформите и предстоящите размествания в ключови елементи на властта. Моделът неминуемо ще се смени, но преди това ще има челен сблъсък между проруските и прозападни кръгове у нас.

Не трябва да се заблуждаваме - господин Доган отдавна се интересува предимно от финансовите и бизнес измерения на своето влияние. В политиката няма какво да постига. Изглежда при финансовите потоци има проблеми, които са го принудили да се освети. 
Спомняте ли си как се "разправиха" с Христо Бисеров - кратка среща при Вожда, оттегли се тихо срещу гаранция за сигурността му. Някой да се съмнява, че бившия зампред няма да бъде осъден? Сега наред е Местан, но той е по-трудна за преглъщане хапка.
Но назидание ще има - никой не може да прави бизнес, без да се отчита и без да пази Тялото.

На този фон аналоговата геополитика на Доган от последната му реч, която за повечето специалисти остава далеч от желаното, и обвиненията за забежки на Местан към Ердоган е по-вероятно да бъдат ехо на реакция на спецслужби и прокуратура, които са известни с отявлените си проруски симпатии. И всичко, разбира се, е в името на "националните интереси". Местан трудно може да бъде обвинен за бизнес афери, но за геополитика и политически "гафове" винаги може да му бъде скроена шапката.

Известно е, че главният финансов инженер на Доган Пеевски играеше ключова роля в проекта Южен поток и е свързан с руски интереси, включително при разграбването на активите на КТБ. Знае се, че Кремъл си иска парите от Южен поток обратно. Там ще лъснат много нелицеприятни факти. И тъй като една част от парите ги няма - трябват геополитически балони и "мили очи" пред Кремъл.

Да си припомним - отказът на Цветан Василев да издаде гаранции на изпълнение на посочените от Пеевски фирми в Южен поток отключи атаката срещу КТБ. Хора на Пеевски - Доган контролират енергетиката и ключовите енергийни дружества, чрез които правят всичко възможно да съхранят позициите на руските компании на нашия пазар. Не случайно у нас диверсификация при природния газ и горивата няма, има много мимикрия и отклоняващи вниманието декларации и проекти - фойерверки без реален напредък. Но да не се заблуждаваме - всичко, което се прави днес, не е толкова за да удовлетворят интересите на хората на високи постове в Москва, а заради запазване на ресурса на олигархичния кръг на #Кой да влияе и съхрани позициите в предстоящите размествания във високите етажи на властта.

Това е брак по сметка с хората на Москва.

Кой? няма шанс да оцелее при либерализация на пазара и премахване на бариерите пред конкуренцията. Заслонът, който му осигуриха няколко български правителства и съдебната власт, неизбежно ще се разпадне. Западът просто няма да допусне Русия да препятства либерализацията на пазарите в ЕС, нито пък ще се примирява с насочването на евросредства към джобовете на фирмите на задкулисието. Достатъчно е да се погледне към трансформацията в поведението на Газпром - няма и помен от миналата му агресивност и вместо Русия да наложи правилата си на газовия пазар в ЕС, в самата Русия се възприемат европейските правила за либерализация на газовия пазар. Очаква се  Газпром в скоро време да загуби и монопола си върху износа на природен газ.

Вижте кой печели търговете у нас - и големи за инфраструктура, и малки за мостове - с това ЕС няма как да се примири, защото на практика европейските фирми са изключени от търгове с европейски средства.

Да, Кой? разчита на свръхангажираността на европейския и американския елит със собствени проблеми - в САЩ предстоят избори, президентът Обама изглежда нерешителен, а в ЕС не могат да вдигнат глави от редуващите и застъпващите си кризи. Затова Кремъл и неговите проксита у нас са решили да действат сега и без отлагане. Нещо като подарък за Коледа на българския народ - общественото внимание естествено е насочено към семейство и традиции, а не към политическата суета на деня.
Без контрол на Кой? и външните му покровители върху ДПС и укрепването на влиянието на партията върху българския политически процес не е възможен и контрол  върху България. Затова и спешно се лансират алтернативни проекти като Бареков и текущите му аналози.

ДПС и Доган вече не се достатъчни, нито надеждни.

Русия не може да допусне доминация на симпатия към Турция у нас, защото това ще разруши мантрата, проповядвана след Осбовождението за изначалния враг Турция и още по-изначалния съюзник и по-голям брат Русия. Оказа се, че ние сме заедно с Турция в НАТО, а сега и ЕС активира отношенията си с Анкара. И ЕС, и НАТО са опоненти на Русия.
Това не беше предвидено да се случва, когато кандидатствахме и задкулисието се надигна срещу евроатлантическата ориентация.
Кремъл активира структурите си у нас в хибридната битка  срещу Запада с желание да си върне България в орбитата на своето влияние. Ясно е, че битката между Русия и Турция тепърва ще става все по-жестока - Ердоган и Путин вече са отвъд приличието в личните нападки.

И тук местните им проксита се хванаха за гушите.

Разбира се, че Местан не импровизира с подкрепата си за турската версия на свалянето на руския боен самолет - още същата вечер преди неговата позиция посланиците на НАТО бяха взели подобна позиция. Изобщо  постоянният рефрен за ДПС като стожер на евроатлантизма изглежда е предизвикал киселини в стомаха на някои политици, особено свързани с руски бизнес интереси.

И тук идваме до основния контекст за разбиране на намесата на Доган - той никога не е искал да бъде доминиран от управляващите в Анкара за местните си дела у нас. От друга, постоянен вектор в отношенията му е било разбирателството с Москва. Достатъчно е да си спомним за връзката му с неговия основен бизнес проект Мултигруп и днешния продължител на делото - Пеевски.

Местан допусна значително проникване на турски държавно-религиозни структури в България, при това на фона на топлите отношения на Борисов с Давутоглу и Ердоган. Последното посещение на турския премиер очевидно е преляло чашата на търпението и у нас и на североизток. Изглежда Местан е натрупал нови грехове и с това, че отношенията с Турция не зависят от това какво казва ДПС.

Големият кошмар за Русия след краха на Турския поток и плановете да блокира алтернативни доставки на газ за Европа през Турция е реализацията на енергийните проекти по границата - риверс и интерконектор.

Какво е това ако не връх на хибриден цинизъм - шефът на водещата русофилска структура у нас, заедно с лидерите на библиотекарския институт да поднасят награда на името на Стефан Стамболов, който бе и остава символ на борбите на българския народ за еманципация от Русия и за приятелство с Турция, на премиера Борисов и то по предложение на БАН!?

Разбира се, Доган не може да си позволи да тълкуват среднощната му реч като прокремълска акция, затова вмъква загриженост за България, гарнирана с някакъв неясен скепсис към ЕС и Запада.

Местан от своя страна започна да опакова протурския си крен с евроатлантизъм, но това едва ли ще го спаси, не само защото в момента у нас няма посланик на САЩ, а Държавният департамент и Брюксел са на хиляди мили разстояние. Просто интересите на НАТО и на Ердоган не са тъждествени.

И ето как се затваря този анализ - акцията на Доган се вписва в по-мащабни усилия на Кремъл да неутрализира влиянието на НАТО чрез насаждането на страх и недоверие към действата на Ердоганова Турция у нас, като на преден план излиза хиперболата с ислямска карта /това устройва и местните спецструктури и прокуратурата/. Да сте видяли спецслужбите ни да се справят с ислямската заплаха - не сте. Те дори отказват да признаят, че пряка ислямска заплаха и хибридна опасност за България изобщо съществуват. 

В същото време прокуратурата и службите ни са ангажирани и с различен тип дейности за неутрализиране и ерозиране на евроатлантическата ориентация. При толкова явни хибридни атаки - да сте чули прокуратурата, ДАНС или правителството да са се намесили? В момента водят разследване върху ключови бизнес проекти с американско участие. АЕЦ "Белене" за тях е затворена страница, въпреки доказаните милиади евро загуби.

Кремъл хвърли толкова много пари чрез различни корупционни сделки, за да привърже политическия и бизнес елит към себе си и беше крайно време инвестициите да заговорят.

Много са нелепи тълкуванията, че  Доган иска да се разграничи или да ограничи Кой?. Освен елементарен пиар, тези интерпретации целят да отклонят вниманието от неблагоприятните тенденции за Кой? след оставката на министър Христо Иванов и да припокрият информационно изобщо темата за реформите в съдебната система.

НяКой иска да пренапише дневния ред на обществото и да предотврати реформите в радикален вид.

Пеевски се стреми да бъде основен наместник на Доган - преди време отношенията бяха лейтенант към генерал. Сега са полковник-на-път-към-генералско звание към политическо полубожество.

Забележете - ДПС загуби влияние в значителна степен  благодарение на Пеевски, на ноторната му роля в задкулисието, която не привлича, а отблъсква гласове. С проердоганската си политика пък Местан допълнително разочарава традиционни гласоподаватели на ДПС.

Колко мислите симпатии е генерирал в последния месец Пеевски към каузата на ДПС с инвестиционните си завоевания - тютюневата компания Юрий Гагарин, спечеления търг за 500 милиона лева и очакваното придобиване на банка Виктория на фона на беднеещия солидарно с други български граждани народ? Да, той си мисли, че като заделя нужното в тези сделки и на бизнесмени, близки до властта ще си купи индулгенция, но фактите на терен са неумолими - ГЕРБ започна да се изплъзва от зависимостта на "балансьора" и най-лошото за всички от задкулусието - след оставката на Христо Иванов набира сила огромна обществена енергия за реформи, която е на път окончателно да развенчае мита за "незаменимата" роля на ДПС.

Пеевски пък има остра нужда да размие своята ключова отговорност за проблемите. Но тъй като корпулентният е дарлинг на Доган, се налага лесната и изкупителна жертва да е Местан. Макар и да има влияние, той е изолиран от бизнес империята и е със слаби позиции в съдебната власт и службите - в т.ч. и Библиотеката.

Речта на Доган маркира навлизането на политическата конфронтация и опитите за "деконструкция" на България във фазата на развръзката, за която предупреждавах.

България ще трябва да избира - модела на Кой? с Русия или реформи, които да я интегрират още по-плътно със Запада, но на безопасна дистанция от ислямските тенденции в Турция.

Най-лошото е, че и Турция, и Русия се заиграват с етническата карта в България. Трусовете предстоят - за съжаление не сме готови.

Ще трябва паралелно с реформите да опазим и страната си от две сравними злини и беди - руския империализъм и ислямизираща се Турция.

Българските политици не са готови за това - затова ще имаме нужда от открит публичен дебат и изолацията на чуждите колони. Не вярвайте на песимистически внушения, че не можем и сме обречени. Никога в историята не сме имали този шанс да се еманципираме от сенките на миналото си и да възродим държавата си.

Ако ни водят европейските и атлантически ориентири.

Ключови думи

Коментари

о боже

Тъпанарят Василев пак казва, че черното е бяло. Баси отрепката!

Ей Щирлиц, Путин каза да си натискаш парцалите а не да пишеш по блоговете. Забрави ли?

Да-а-а

Абсолютно точен анализ! Както винаги.

DGZ - designated ground zeros

Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!! Русiя ке падне 2015г. !!!!

Това защо ??? Преследваш някаква цел? Но реалността е друга !!! Русия ПОБЕЖДАВА ! Точно през 2015 ! Извън реалността си! Изпълнен с гняв и злоба ! Или сляп, или луд ?!?

Развеселен

ахмед направи грешка, като напомни на българите са мизерното си съществувание. Трябваше да си слуша Галена в Сараите. Досега винаги съм се изказвал за стабилност, но ако тоя изрод отново смята да се разпорежда като кърджалия както по царско време, отивам на протест.

cos

ИМАМЕ ТОЗИ ВАЖЕН ШАНС. НЕКА НЕ ГО ИЗПУСКАМЕ!!!

дебелян пеевский

Сашо-11 срещу Сава и Павел.

А десните реформатори не могат да решат кого от тия тримата обичат най-много ;)

Кабакчиев, враг на народа №1

На фона на някои други, твърде нескопосано опитващи перото си по проблема "ДПС", е много приятно да се прочете такава статия, от човек, не само разбиращ проблемите, но и врял и кипял в тях. Има обаче някои неща, с които един реалист като мен трудно може да се съгласи: "след оставката на Христо Иванов набира сила огромна обществена енергия за реформи". Къде видя авторът тази "огромна обществена енергия за реформи". Преди няколко Бедров тръбеше, че протестите се били засилвали. На другия ден те спряха и не са тръгвали отново. Попитах продължават ли да се засилват, той не отговори. Сега и този автор си фантазира. Но му е простено, защото разбира проблематиката и поднася ясно и точно изчистени тези. И разбира колко еднакво опасни за тая държава са двете близки в географско отношение злини: "Ще трябва паралелно с реформите да опазим и страната си от две сравними злини и беди - руския империализъм и ислямизираща се Турция." В едно кратко изречение авторът е обхванал цели три тежки задачи. За съжаление, докато втората и третата ще се решават по силата на членството в ЕС и НАТО и българите много-много няма да участват, първата, НАЙ-ТЕЖКАТА И НАЙ-ВАЖНАТА ЗА ВСЕКИ ЧЛЕН НА ПОПУЛАЦИЯТА, В ТОЗИ МОМЕНТ ИЗГЛЕЖДА БЕЗКРАЙНО ДАЛЕЧ ОТ НЕЙНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. Най-важното нещо, реформата на съдебната система, "се движи" от индивиди като банкенския премиер и лицето Куцкова, излъгало преди години, че е демократ и антикомунист и използвало пари на ДС в предизборната кампания. Това неслучайно мнозина го наричат "българска работа - хубава, ама българска".

dobroutro

"Кабакчиев, враг на народа №1", ти караш на принципа "всички са маскари". Почти като БСП-ар.

Толкава декари и нищо

Дебелян Доганов

Системният проблем е, че обществен дебат няма. Има различни пиар версии - съгласен съм, че авторът вижда енергия, която не съществува или поне не се изразява. Но анализът си струва всяка линия.

Критикар

Действително както казва ген Атанасов - крайно време е между русофили и туркофили да извикаме да живее България

Калин

Много хора се упражняват по темата, добре е анализите, като този да вникват по-дълбоко. То е ясно, че Москва и Анкара се карат на българска територия, но къде е българския интерес.

Българин

Ако сближаването със Запада минава през приставане на Турция, не мерси. Русия за момента е по-малката заплаха, защото е изолирана от всякъде.

Кабакчиев, враг на народа №1

dobroutro опонира - не били те всички маскари. Не са всички маскари? Ха!? И кои точно са немаскарите? Да не е станало нЕкво чудо още преди Коледа? Весели празници!

висок

Хей, Василев, я си спомни основния хаштаг на Доган в 90-те: "Пътя на България към Европа преминава през Босфора!!"! Що го забрави?

Много интересна Коледа!

Много дълго..... , с малко съдържание, на Доган речта или това което се появи от нея...е по-смислено и проблемно... локуми за интелектуалци... нещата могат де се кажат с няколко думи по принцип.....както правеше Христо Стоичков:) А както се знае Пеевски и медиите му не са ми любими:)

Ер Голям Доган

Въпреки ясното локализиране на Русия и нейните интереси в България като източник на кризата в ДПС, авторът допуска основни грешки, направени от импулсивния стремеж за баланс и цялостност на тезите, но това се слува без аргументи и тези грешки са причинени изцяло от оценката му на ролята на Местан в играта: първо, коя е тази традиционна част от електоратана ДПС, която е разочарована от проердоганската позиция на Местан??? Безспорен кьорфишек за наивни българи, или - ей, така - да се каже нещо. Второ: с какво т. нар. от автора ислямски тенденции в Турция пречат на България? Какви са тази държавно-религиозни структури, които точно и единствено Местан е допуснал, а не някой друг? Кои са опасностите за България от тезата, че Турция иска да възвърне важната си роля на Балканите? Как тя иска да направи това, че това да се прецени като вредно за България? Лошото в тези на пръв поглед "безобидни" грешки е и Местан да бъде турен в един кюп с Доган и така цялото ДПС и целия му електорат да бъдат изхвърлени на боклука. Освен, че е невярно, това безпринципно антидепесарство е не по-малко опасно от путинското русофолството. Все пак, допускам, че грешките са по-скоро резултат от позьорство, а не от пресметливост.

Стоян Хлебаров

Агата "Ер голям Доган си служи със стилистиката на добре назубрен български!Демагогията му личи най добре от фразата...:"Кои са опасностите за България от тезата, че Турция иска да възвърне важната си роля на Балканите?" Трябва ли да си припомняме...каква беше тази важна роля в миналото!?Особено за България!? Оттук нататък презрението,което проявява към г-н Василев,по скоро показва,че статията е попаднала точно в целта...

Малиииии

А най-интересното е, че преди въпросната реч в сараите са били Димитър Иванов - Гестапото и Стоян Денчев от Библиотекарския. По заръка на едно североизточно посолство. Гиди мръсни гн.ди съвеЦки.

Ясен

Анализът на г-н Василев е повече от перфектен с едно допълнение.Освобождаването на Лютви Местан от всички ръководни постове в ДПС, с причина пронатовската и проевропейска политика е най - голямото доказателство, че Атака и ДПС са едно и също злодейско полит творение( скачени съдове за да не се изпразват от съдържание) на командния имперски център на злото- Москва.

Стоян Хлебаров

Благодаря на г-н Василев,за оптимизма,който ми вдъхна! Блестяща статия!!

Ега ти тъпия филм. Две ченгета се събудили пременени като стратегии, при това алтернативни :)), а разни мушмороци съвсем не деликатно пробутват опорните точки да не би някой да се измъкне от очарователното упражнение по промиване на мозъци.

Сия

Благодаря, г-н Василев! Подреждате в ясен и логичен анализ мислите и догадките на читателя. И честито Рождество Христово!

Що за глупости говори този.Каква еманципация.Останахме два милиона българи тука в България и един милион турци и един милион цигани ,които ислямизират в момента.Що за тъп оптимизъм.Песимистът е просто реалист.Евроатлантическите ценности вече ги видяхме.Те няма да ни защитят от ислямизирането имат си други проблеми.Единствено руския империализъм ще го направи.Така ,че трябва да избираме между с Русия и православни или със Запаза ислямизирани.Аз твърдо сам за първото.Не желая за живея в Булгаристан.

b.krustev

Чакайте, а другите 2 милиона и нещо какви са, тибетци???

Орлин

Това е измислен избор. Първо, Западът съвсем не е толкова беззащитен и слаб. Демокрацията е толерантна, но удря здраво, ако й се качиш на главата. Питай Осама Бен Ладен. Питай, докато е жив, и Багдади, Емирът на Халифата, докато е още жив :) Нашите деца продължават да отиват тъкмо там - на Запад, да учат и да живеят. Никой не отива в православна Русия, дето само напада православни държави и краде от териториите им. Второ, Русия, която избива своите журналисти и опозиционери, това ли искате? Ами защо не отидете там? Защо никой не отива там?

Раде

Този човек беше пратен от Костов за посланник в Русия! И ако главната цел на един посланник е да създава връзки със страната в която е пратен-то тоя се чудеше как да развали и малкото останали!Е сега да се пише неутрален,че и енергиен специалист-хайде холан -доларова проститутка е !!!

бобо

Радко още не си дорасъл за някои неща , посланник се праща някъде за да защитава интересите на страната си , а по голям българофил от Ил. Василев надали има в България .

Българин

Да идва пак Костов да изрине тази рубладжийска кадесарска гмеж. Ние ще свършим останалото по улиците.

Нашист

Бойко ги надигра всичките магнаурци и се сдобри с Путлер без да се кара с турците. Сега за да не останат съвсем извън играта тъпунгерите над Доган искат и те да са в играта и правят отчаяни ходове, което още повече ще усили Бойко. Халал да им е!

БОКО

Битката тепърва се заформя.Първо ДуПиСе се цепи на две.Второ мушмуроците свикнали да разпределят кинтите ведно с хидроинженера са натясно в голямата игра САЩ, Русия,Иран, Суадитска Арабия, Турция.И на всички в момента е ясно ,че най слабите карти ги държи Турция...и тя ще изгори .За много неща ..заради кюрдите, заради Сирия, заради подкрепата си за ИДИЛ ..и заради сформираната с тях бежанска вълна, И най накрая , който се дърви на ИСРАЕЛ , ще изяде дървото.Да са живи и здрави МОССАД!

Манделщам

Както винаги - блестящ анализ!

Илиан Илиев

Доста смислен анализ, адаш! Не се бях сещал за тези причини за скандала! Поздравления!

1962

Перфектен анализ! Благодаря ви г-нВасилев.Дано повече хора умеят да четат.

Николай

Ако ни водят европейските и атлантически ориентири? Така завършва анализаторът. Ха-ха-ха, толкова напъни и накрая изплюхме камъчето.

дядо Илия

Не мога да си представя, че в днешна България може да се случи това нещо - да изключат лидера на партия, за туй, че казал мнението си, без да е имало конгрес или каквато и да е сериозна сбирка, а само по внушението на "почетния лидер"! Ако и това не е авторитаризъм, здраве му кажи! Мислех, че само в северна Корея и някъде в Африка може да се случи това, но не познах.

ПЛД

РЕСПЕКТ!

сара

ttp://www.aljazeera.com/programmes/aljazeeraworld/2015/12/bulgaria-land-151215080838910.html А по този въпрос защо не намирам нито ред - няма информация, няма анализи, все едно, че не се е случило. Филмът си грее като слънце на сайта на "ал джазира" и завършва с речта на същия местан бей на турски език, в която той заедно с мнозинството около него крещи "хайър"(не). А ето и едно от забележителните откровения на авторката на филма на същия сайт в о-тон: "The second thing that surprised me deeply was people's reactions when they learned I was from Turkey. Elderly people cried the moment they heard the word "Turkey", and the common reaction was people hugging me tightly and shouting "Welcome!" ". Трогателно, нали? Как българските турци плачат и я прегръщат само при споменаването на думата "Турция"! Някои от интервюираните се дистанцираха от филма, казаха, че думите им са извън контекст или предадени неправилно. Местан не го направи. И вие разсъждавате надълго и нашироко за мястото на такъв човек в бг политика? Какво общо има тук доган, пеевски и прас прес? НИЕ всички трябва да го помолим да напусне политическото пространство! Ние, така наречените българи, както се твърди в същия този филм!

дони

САМАТА ИСТИНА! НИЩО НЕ Е ТАКОВА, КАКВОТО ИЗГЛЕЖДА!

pkk

Тонове "баластра" и нищо ценно в "анализа".

ОФФФ

Авторът да неси хаби таланта в България!! Направо да си пише сценариите и да ги предава в Холивуд. Щом имат глупоста да шлащат такива приказки за световни конспирации ,ще направят филм.Туку виж изместил "междузвездните войни".Ясно е кой е Дарт Вейдър и Люк Скайокър. По оплетено става при наследниците.... добрите по подразбиране произвеждат лоши,включително и лоши МУЗИ ))

fori

Надеждата ми е ,че Европа няма да ни изостави.Видяхте какво стана с Гърция,въртяха се сукаха се ,с Путин се срещаха и накрая пак клекнаха .Надявам се и нашите ако застрашат интересите на ЕС и НАТО бързо да им начукат отвън канчето.

:D

fori, ми с тия дългове какво да правят гърците? ще клекнат и как, и ние ще клякаме.

Barmaley

Този поливалентен палячо (от какво ли не разбира?) гради своите тъпи конструкции като типичен лаборант на Ванката Костов. Тази смешна лаборатория системно ни трови с наукообразни сценарии, които са невероятно тъпи за всеки мислещ човек. Тези хора са увредени като т.нар. комунисти от 50-те и 60-те на миналия век, робуват на измислени от тях догми (лошата Москва, звярът Путин, богоизбраната Америка и т.н.). Вероятно и захлебват по малко за своята хиперактивност. Да се чуди човек защо им обръщат толкова сериозно внимание...

Колев

Другото няма да коментирам защото е въпрос на липса на възпитание. Но авторът няма нищо общо с лабораторията на Костов. Омразата разяжда първо този който мрази

Петя

Руските шпиони пак са в истерия хаха ха. Илиян Василев е висока топка за ниските ви чела .Четете си Петьо Блъсков и простотиите му докато те са свършили кинтите , че зенато на петрола лети надолу, като руските мечти за суперсила

Петя

Руските шпиони пак са в истерия хаха ха. Илиян Василев е висока топка за ниските ви чела .Четете си Петьо Блъсков и простотиите му докато те са свършили кинтите , че цената на петрола лети надолу, като руските мечти за суперсила

В случая коментираме статията, а не избора ни, политическата ни ориентация и нивото ни на интелект. Не смятам, че хора, като вас, които обиждат, са с висок интелект и не ми будят уважението. А статията е елементарна.

ИБРАИМ ТАТАРЛЪ

Посланието на Ахмед Доган – протегната ръка за заедност срещу власт. Нещо се случи преди дни в милото ни отечество. И понеже се разбира противоречиво и нееднозначно, или просто не се разбира, си позволявам този текст със скромната претенция за точност. Между другото, тъпотата ни залива отвсякъде. Различни наблюдатели и политически мъже и жени тръгнаха в грешни посоки,. Обявиха Доган за гении, геополитик, за играч от световна класа и т.н. Наблегна се на участито на турски политици в делата на ДПС, и т.н. 10Поради това със забавление наблюдавам, че медии, за които с твърди че са близки до ДПС пускат интервюта и коментари все по-директно дешифриращи посланията на Доган към българските политици. И – нека не се забравя нито за минута - лично към Бойко Борисов. Та така . Да започнем от изходния пункт. Кой е той ли ? Ами разбира се - властта. Участието в централната власт. Властта, от която ДПС беше изведно - и според заклинанията на Бойко Борисов и Реформаторския блок – дефинитивно. Участието във властта е първостепенната цел на Ахмед Доган. Изолацията на ДПС – от властта – въглен в душевния мир на Доган. Блатото, в което ДПС попадна след напусканто на коалицията с Орешарски изглежда безнадежно също като сътоянието наа бившите коалиционни партньори. ГЕРБ не само стои непоклатимо в перспектива, но и се очаква да се приеме гласуването по електронен път. Това пък най-малкото ще бетонира ГЕРБ около 40-те процента, ако не и повече и ще подкрепи поне двойно процентите на реформаторите, само идиот не би го разбрал, както и част от социолозите в България, разбира се. В този контекст, перспективите пред ДПС изглеждат трагични, поне що се отнася до участие в каква да е управляваща коалиция. Уравнението изглежда нерешимо, но Доган все пак се опитва на намери изход. Как ли ? Ами ето как – разцепва се ДПС на две – на добра, проевропейска, модерноислямска, ататюркска част и – за контраст - лоша – фундаменталистка, агресивна, протурска и т.н – с шеф Местан или друг някой, който може и да не осъзнава каква точно роля играе. Заплахата от поляризирано етническо крило на ДПС е необходима за контраст и като катализатор за сближаването на политическите играчи с „доброто” ДПС. Целта е „доброто ДПС” да получи оферти за участие във властта, а лошото да бъде заклеймявано, изтиквано , подтискано и оплювано, да бъде магинализираатно, но да стои като заплаха и евентуалност. С други думи, совите отведнъж няма да са това, което бяха. Да направим за пълнота и уговората, че дали „лошото” ДПС ще придобие конкретна политическа форма, дали ще го има или ще е само част от един демонстативн катарзис – е само технически въпрос. Не е изключено Местан да създаде формация само в Кърджалийско, откъдто е и така ркетът да стане съвсем директен. Динамиката на ситуацията ще определи формите. Така изглежда сценарият, макар да не е ясно дали всички протагонисти са запознати с него. Във всеки случай едно бързо вслючване на ДПС в централната власт автоматично праща Местан на курбан, а „лошо” ДПС може и да не се състои. Електоратът им е дисциплиниран, разбирате ли. . Разбира се, същствува вариант разиграващото се да не е театър, а реална политическа драма. Възможно е , макар че е малко вероятно. Това ние няма как да разберем . И точно тук е големият въпрос – няма никакво значение театър ли се играе или не. Посланието е ясно, а играчите и силите зад тях са съвсем реални! Посланието е – ние не търпим повече изолация от властта. Предлагаме заедност , светски ислям и спокойствие срещу участиее във властта. Алтернативата е – връзки с ислямистка Турция и неясни перспективи за етнически мир. Избирайте ! Този, който трябва да избира е Бойко Борисов. Може да звучи малко директно, но така трябва да се разбира ставащото в ДПС. Който се съмнява, че целта на Ахмед Доган е връщане във властта, да си спомни поздравът му към конгреса на БСП, с която управляваха заедно дълго и упоително. Тогава Доган завърши обръщението си със „скъпи другарки и другари”. Турците мигаха на парцали, не разбираха как е възможно точно с тези, които им смениха имената да се прегръщат. Но Доган ги успокои с думите, че „с този си акт ДПС е израстнло извънредно много”. И го разбраха. Израсване е всичко, което води към властта. Защото една партия се реализира само и единствено във властта. Другото е аматьорщина . Като на тези , принципните политици, дето обичат да подават оставки. И тук е моментът политиците не само да разберат, да осъзнаят какво Доган иска, но и какво предлага. Според мен лично офертата не е лоша. Малко е ориенталска по манталитет, но е разбираема. Ние, българите, трябва да подкрепяме и стимулираме светски настроените турци. Да покажем, че заедността, която съществуваше в обществото допреди години е по-добрия вариант. Оная заедност, при което на Коледа канехме турците у нас, а на Байрам бяхме канени . Заинатяване и изолация на от властта на всяка цена Доган отказва да приеме. Какви биха били следващите ходове засега можем само да гадаем

Хасан Ага

Целият проблем на тезата и интерпретацията на предложението на Догат в изложената версия е, че властта заедно с Доган означава корупция, източване на публични средства и деградиране на публичното управление. Това не може да бъде добра сделка. Това което трябва да се случи е не преговори с ДПС като етническа партия, а интеграа на българските турци в нормалните партии.

Георги Бяндов

Илиян Василев е направил невероятен тюрлюгювеч от лъжи, истини, полулъжи и откровени глупости /от рода на твърдението, че Стефан Стамболов бил радетел за дружба с Турция - е, защо да не пришие своята грантомотивирана психорусофобия към защитната "русофобия" на Стамболова, та белким си прелее от влиянието му/.Но в тюрлюгювеча така или иначе изплуват две откровено отвратителни тези: че трябва да изберем "доминация на симпатия към Турция у нас" /по тази логика защо не и турска армия, нали е ПРАВИЛНО-ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА?!/ и че трябвало европейски фирми да "усвояват" еврофондовете / и това на фона на воя, че руснаците доминирали газовите ни доставки...е, василев все пак го е досрамяло да признае, че задокеанските му господари напълно доминират вече енергетиката ни и в резултат българинът плаща непосилен за джоба му ток...е, ама за това трябва да спомене и едни други олигарси, извън кръга на преекспонирания Пеевски, но приближени на "президента" Плевнелиева/.

Васил Китов

Вземи си хапчетата -невежеството ти за Стамболов не може да прикрие опрострената ти русофилия - тази беззаветната, безусловната и безпаметната. Къди видя авторът да твърди, че трябва да бъдем протурски настроени!? Твърде елементарна е спекулацията с турската армия ит.н. Пийни хапчета, изясни какво искаш да кажеш - защото е нахвърлено безразборно - точно тюрлюгювеч. Ако те стяга чипика кръга около Плевнелиев значи е твърде вероятно да си от кръга Кой? Но някакъв дребен пехотинец.

Инж.Надежда Михайлова от Мездра.

Написаното от Илиян Василев е вярно.В случая с Доган и Местан мнението ми е , че Доган няма право да обръща геополитическата ориентация на България, направена с пълен консенсус към ЕС и НАТО, а просто изпълнява задължения като руски агент и с отказ на Борисов за среща с турците се легитимира постъпката на Доган като правилна и показ, че можеш да си на най-високия пост по твое желание ипак да не си изпълняваш задълженията под предлог, че е празник.

socialen

Много слаба статия!

ИВАНОВ

ДОБРЕ Е, КОГАТО ЛИЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ СЪВПАДАТ С НАЦИОНАЛНИТЕ

Твърде слаба статия, за да постигне манипулативните си цели. Статия от набор думи, без никакви факти - така бабите в махалата обсъждаха събитията в махалата, в епохата преди интернета.

vmz

Съвет: Прочети статията преди да публикуваш опорната точка. Срам нямате ли бе хора? Кое за Пеевски и Кой на спявка в библиотеката не е вярно? Дебили !

"Ще трябва паралелно с реформите да опазим и страната си от две сравними злини и беди - руския империализъм и ислямизираща се Турция." А, нещо ясно.Но...Напират два въпроса - 1.КОЯ от Двете Злини всъщност е за предпочитане според Автора? Щото "материала" е ясно какво би предпочел. И 2.Не е ли всъщност Евроатлантизма (да го наречем така) пряко отговорен за това, че към края на 2015 г не бихме могли да се защитим не само от Турция, но и от Албания, да не говорим за тълпите по южната ни граница? Дойде ми на ум и 3. За такива идиоти ли ни мислят? Явно да.

darkstar

Никой не пита какво мислим ние по форумите. Тези от които зависи са точно такива идиоти, които за едно селфи с Ердо или Меркел биха дали всичко ... а за връткане на лична дребна далаверка и цяла България като бонус. Битовизъм в ранг на държавна политика ... Кой да ни уважава?!

Респект

Статия за пример!

Как застават зад Доган на часа довчера върли антидепесари. Направете още една крачка с мозъчетата си и минете отвъд и Местан та и Доган!

darkstar

Пука им на чуждите колони ... Нашите се бият кой да е ПРЪВ ЛАКЕЙ Сменя се посланика на САЩ и цирка готов - надпреварата е кой да бъде НЕГОВ човек

ники

Доган е агент на ДС а ДС е била подчинена на КГБ Путин е от КГБ и Путин говори с устата на доган ,много просто.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.