Ден, след като пресцентърът на ДПС разпространи новогодишната реч на Ахмед Доган, в която той щедро облива с критики сегашния лидер Лютви Местан, догадките какво се случва в партията продължават.

Местан мълчи. В близките до Пеевски медии се появиха информации, че той се укрива в турското посолство в София. Не става ясно от кого се укрива. Пиарът на ДПС Велислава Кръстева няма информация за местопребиваването му. Клуб Z потърси Местан, но телефонът му е изключен. В 24 часа излезе твърдение, че Местан е в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче, където очаква среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. 

От Външно министерство категорично отрекоха Чавушоглу да е в България или да се очаква пристигането му. Това не може да стане без знанието на нашето МВнР. 

Единствената официална информация от посолството досега е публикувана във фейсбук снимка на лидера на ДПС с посланик Сюлейман Гьокче. На нея двамата са любезно усмихнати, а Местан получава предварително подаръка си за рождения ден.

Даряването съвпада по време с публикуването на страницата на ДПС на речта на Доган. Самият Местан, който Доган направо обвини, че е направил гаф с декларацията в подкрепа на Турция при случая със сваления руски самолет и обяви, че хора, които не разбират от политика, не бива да се занимават с нея, не е направил никакъв коментар на изявлението.

Междувременно плъзнаха слухове, че речта на Доган е съкратена значително. Била изпусната частта, в която той правел прогноза за мястото на България при различни геополитически промени в бъдеще, както и оценки, които давал за българските политици. Пиарът на ДПС Велислава Кръстева категорично отрече изказването на Доган да е съкращавано, било пуснато дори без редакторска намеса, за да спрат спекулациите на медиите какво точно е говорил. 

Индикация, че Местан вече е в немилост, е и начинът, по който той е третиран от медиите, близки до Делян Пеевски. 

Предлагаме ви само няколко многозначителни заглавия, тъй като стилът и внушенията навсякъде са подобни.

 

 

Другата информация, която изтече от хора на ДПС е, че в турското посолство са поканени ръководството на Движението и областните му лидери. Целта била да се декларира подкрепа към Местан, смятат някои от поканените. Други го оприличават на "преброяване на редиците". Приближените на Доган категорично са решили да не се озоват на поканата, квалифицирана от някои като "привикване". Някои ясно са декларирали на чия страна са. Смята се, че привържениците на Местан не са много: Шабан Али, Хафъзов и Мариана Георгиева, бившата спортна министърка. Фоторепортерът на Клуб Z обаче не засече никакво раздвижване - нито пред посолството, нито пред турската резиденция.

Както Клуб Z съобщи още снощи, Местан с голяма доза вероятност ще се раздели с поста си. Според неофициална информация утре ръководството на ДПС се събира извънредно на Централен съвет, за да решава съдбата му. На 24 декември лидерът на ДПС става на 55 години, така че може да получи раздяла с поста си като подарък. Появиха се предположения, че ще го наследи на поста българин. До евентуалното му избиране обаче ще има временен председател, като сред обсъжданите имена е д-р Тунчер Кърджалиев, депутат и бивш областен управител. Завъртях се и женски имена - на Филиз Хюсменова и на Ферихан Ахмедова. Но който и да наследи Местан, е ясно, че ще се съобразява с изявлението на Доган, че твърде дълго е стоял само като наблюдател.

СЛУХ: МЕСТАН Е ПОДАЛ ОСТАВКА