Неделя по обяд. Центърът на голям български град. Слънчево. Няколко души са опънали плакат, който призовава „да изгоним американските бази“. Кои американски бази? И започва едно изреждане на десетина български града. Всъщност съвместните съоръжения са четири – полигонът в Ново село, обслужващите го летища в Безмер и Граф Игнатиево и също обслужващи складове в Айтос. И докато аз слушам как и в Монтана, и в Козлодуй, и къде ли не още имало американски бази, другите минувачи чуват как „вчера ей от тука минаха 100 американски танка“, а пък Блумбърг били обявили, че рублата е най-силната валута на света.

Колкото по-невероятно звучи една история, толкова повече хора ще й повярват. Доскоро конспиративните измислици се ограничаваха до химическите следи в небето (chemtrails) и онова чудо HAARP в Аляска. Разбира се, че те са оръжия на едно просветено малцинство (илюминатите най-вероятно), с което тормозят останалите хора...

Добре познатото поле на измислиците обаче е детска игра на фона на това, което наблюдаваме през последната година. Изостреното противопоставяне между Запада и Русия, де факто войната в Украйна и борбата за общественото мнение ни доведоха до съвсем различна ситуация. Безброй нови и нови информационни сайтове, все по-разпространените социални мрежи, форуми, тролове, колажи, измислици – всичко е добре разбъркано и уголемено. Накрая не знаем кое е вярно и кое не е. Лъжата и истината се превърнаха просто в гледни точки.

Да бомбардирам, или да не бомбардирам? За Обама не е въпрос.

Ако ще е война, да е ядрена

Знаете ли, че малко преди Цветница човечеството се е разминало на косъм от ядрена война. Благодарение на капитан Хедър Коул от военноморските сили на САЩ обаче все още сме живи. Тя отказала да предаде на Барак Обама кодовете за изстрелване на ракетите. Била уволнена, но... спасила света.

Тази история се появи в много повече от един български сайт. Благодарение на разпространения принцип на работа „copy/paste” името на капитан Коул стигна вероятно до хиляди, а може би и десетки хиляди, а може би и стотици хиляди българи. Хората споделяха „новината“ в профилите си във фейсбук, тролове поставяха линка към нея под хиляди други публикации, случайни и неслучайни граждани се обаждаха в радио и телевизионните предавания с открита телефонна линия, за да споменат капитан Коул...

„Новината“ присъства и в други държави. Може да я намерите на различни езици, включително и на английски. Разбира се, няма да я откриете в реномирани световни медии, защото филмът не е шведски, а е съветски. Има такава жена, тя наистина е уволнена и наистина е имала някаква връзка – не толкова пряка, с ядрените ракети. Оттам нататък всичко е измислица, която е сглобена някъде и е пусната по надолнището на хибридната война.

Ако някога снимат филм за Порошенко, най-вероятно ще бъде гей порно.

Къде без България?

По същото време хор от нововъзникнали сайтове, фейсбук групи и Волен Сидеров започват да твърдят, че „България ще обяви война на Русия“. Съобщава се даже кога – 16 април (след малко и за датата). Започват да се появяват непотвърдени информации за колони военна техника на различни места в България. Танкове, ракети, пехота... Употребата на думата „война“ се сгъстява. Задават се въпроси в Народното събрание, организират се протести. После Министерството на отбраната обяснява, че всъщност забелязаните военни машини не са танкове, а т.нар. БМП-та (бойна машина на пехотата – б.а.), не били американски, а чешки, не пътували към Русия, а към пристанището в Бургас, защото били част от сделка и само се транспортирали през България.

А датата 16 април не е местна измислица. Появява се първо в рускоезични сайтове. Отново онзи неподплатен с доказателства разказ как САЩ доставяли танкове в Украйна и в страни като България и само чакат да дойде 16 април, за да нападнат Русия. За щастие датата, както дойде, така и отмина без „началото на война“. Но остави следа, че тази поредица „новини“ не  е с български произход и че други публики в други държави са облъчвани със същите измислици.

Ало, може ли Барак? – Той спи. – Ако се събуди, кажете му, че Вова се е обаждал. – Какво значи „ако“?

Лошите американци

В началото на април по същата схема „научихме“, че Съединените щати са си признали, че планират да нападнат Русия. Многобройни сайтове започнаха да публикуват видео, в което основателят на „Стратфор“ Джордж Фридман говори пред Чикагския съвет за глобални отношения. Записът е от избирателно монтирани отговори на Фридман, в които той описва колко важна е Украйна за Русия, как никога няма да я изостави и как Съединените щати изпращали въоръжение на Полша, балтийските републики и България, изграждали кордон около Москва, за да не допуснат сближаване между Европа и Русия.

"Въпросът, който сега стои на масата за руснаците, е или Украйна да стане една буферна зона между Русия и Запада, като най-малкото да бъде неутрална страна, или Западът ще навлезе в Украйна толкова навътре, че ще го делят само 100 км от Сталинград и 500 км от Москва“, казва Джордж Фридман пред присъстващите в Чикаго.

Въпреки че нито Джордж Фридман представлява правителството на САЩ, нито изобщо споменава за планове за нападение, видеото е прилежно обработено и пуснато по същото нанадолнище на хибридната война.

"Джордж Фридман не само няма нищо общо с официалните американски власти. Неговите анализи не задължително съвпадат с мейнстрийма в американската аналитична общност, дори и на "Стратфор". Колкото по-драматични са сценариите, толкова по-значими са продажбите на анализи и книгата. Нормално", коментира бившият посланик на България в Русия и настоящ консултант Илиян Василев.

Като добавка към всичко това е и фактът, че всички позиции на Европейския съюз за Русия са приети с консенсус, включително и за санкциите. И че намеците за някакво разделение в рамките на ЕС и за препятствия пред сближаването на Русия с Европа са напълно неадекватни. Но пък фактите развалят хубавата история, както твърди една популярна журналистическа шега. Видеото първо се е сдобило с надписи на немски, а после и на български. Първата му цел е била германската публика, което отново подсказва, че България не е домът на създателите на подобни „новини“.

Работно пътуване на Меркел в САЩ.

Хибридните складове

Световните медии подробно разказаха за т.нар. фабрика за тролове в Санкт Петербург, където  стотици младежи работят на смени и дежурят по точен списък със сайтове. Коментират както трябва и в руски, и в чуждоезични форуми. Еднотипните „новини“, които убеждават света как Америка всеки момент ще нападне Русия и как Москва е жертва на световна конспирация, също изглеждат като произведени във „фабрика“. Хилядите колажи, които заливат социалните мрежи и които убеждават публиката как украинците са жалки, европейците са гейове, а Русия е най-напреднала технологично, също си имат производител. Едни и същи демотиватори (това е терминът за негативните пропагандни колажи – б.а.) се появяват на различни езици. Това е трудно обяснимо преди човек да попадне на неоткриваемия от търсачките сайт вштабе.рф (на кирилица), който е точно склад за демотиватори. Сега прегледайте някоя от добилите популярност прокремълски фейсбук групи и ще откриете едно и също съдържание.

В кадър са две голи до кръста момичета от протестната група „Фемен“. А под тях е надписът:  Единствената стабилна валута на Украйна са украинките. Барак Обама гледа на телевизора гей парад: Давай Украйна, евроинтегрирай се! Гола жена лежи върху маса с празни бутилки от алкохол, а главата й е сменена с тази на германската канцлерка: Меркел след работно посещение в САЩ. Обама държи череп като Хамлет: Да бомбардирам, или да не бомбардирам? За мен това не е въпрос. И т.н., и т.н.

Устата е отворена максимално широко. Украйна е готова да приеме европейски гости.

Новата ситуация

Нападението на информационния фронт е факт. Допреди година нямахме израз, с който да наричаме това, но после служебният военен министър Велизар Шаламанов публикува „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“. Тогава започнахме да наричаме всичко това хибридна война.

„Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля“.

Този параграф отпадна от документа. Редактирането на текста обаче не промени реалността. Този тип „новини“ плуват в информационното море и размиват границата между истина и лъжа. А много хора ги споделят в профилите си, защото са интересни, скандални, алтернативни.

„Особено младите хора са изключително податливи“, коментира доц. Мария Нейкова от Факултета по журналистика и масови комуникации в Софийския университет.

За нея международната ситуация се комбинира с липсата на познание за света и историята, особено за последните 75 години.

„И ако човек не прави разлика между Втората световна война и студената война, ако може да твърди, че светът се е разделил на две и съюзници на САЩ са станали Великобритания, Куба и ГДР, а пък на Русия – Източна Германия, Полша и България, значи този човек, каквото и да му кажете, ще бъде склонен да повярва.“

В тази нова ситуация става още по-трудно за потребителите на информация, защото няма гаранция кое е вярно и кое не е. Това прави още по-важна работата на журналистите, допълва доц. Нейкова.

Въпросът е, че все повече хора се информират през фейсбук и не всички от тях обръщат внимание точно кой е източникът. Това смесва професионалната журналистика, откритата пропаганда и огромното количество хора, които споделят думи, снимки и видео. На този микс се пада задачата да информира публиката.

„Новите медии не са йерархични – това им е силата, но това им е и слабостта. Сега там тече борбата на мнения. Преди основната тежест минаваше през традиционните медии – телевизия и печат, но сега интернет стана поле на сблъсък. Това размива и идеята за някаква обективна информация и журналистически критерии, защото всичко става поле на борба“, казва Димитър Бечев, професор в London School of Economics.

Той обяснява успеха на хибридната война в социалните мрежи и с недоверието. Вече не е валиден изразът „Вярвам, защото го пише във вестника“, съжителстват истини и лъжи и това създава силно манипулирана картина. България изобщо не е изключение и дори не е основна цел на тази информационна война. Но последиците остават тук.

„Този тип размиване на границите има по-дългосрочни пагубни последици за способността да се обсъждат каквито и да било обществени теми. Това е канцерогенно образувание върху обществените дебати.“

Единствената стабилна валута на Украйна са украинките.

Что делать?

Рефлексът на всеки по-информиран човек е да започне да опровергава тиражираните измислици. Всяка от хибридните „новини“ може лесно да бъде разобличена. И какво от това?

Доц. Мария Нейкова залага на професионалната журналистика, която в момента изглежда в отстъпление. Според нея все по-важно ще става кой говори, а не само какво.

„Може да се намери независим експерт, който да сравни фактите. Той може да каже, че през 2015 година в Русия ще се проведат 4000 военни учения, до 2020 година Москва ще увеличи военните си разходи с еди-колко си. А същевременно през 2014 година 12 от двайсетте най-разоръжаващи се държави в света са европейски членки на НАТО“, дава пример доц. Нейкова.

Въпреки този пример обаче хибридните новини твърдят обратното. Основната им цел е да размият отговорността. Димитър Бечев различава два типа „опорни точки“: първата е по-хард и твърди, че в Украйна на власт са нацисти, че Русия не е намесена, че правото е на руска страна.

„Но има една по-мека позиция, които има и повече сила. Грубо казано, тя гласи, че всички са криви в този конфликт и няма прави. Колкото Путин има вина, толкова вина имат и украинците. Добър или лош, Путин си защитавал интересите, а това правели и американците. Какъв тогава е проблемът?! Тази гледна точка е много силно застъпена – да говориш за всичко през призмата на геополитика в много клиширан вид“, посочва Бечев.

В това време лъжите продължават да достигат до своята публика. Кой обаче има толкова енергия, за да ги проверява и опровергава? Някои все пак опитват. Украински журналисти създадоха сайта stopfake.org, в който проследяват най-тиражните пропагандни новини и разкриват манипулациите. Една от тях:

През март стотици сайтове в Русия започват да публикуват „новината“, че Съединените щати се готвят да забранят балалайките до 2020 година. Дори добавят детайли как такава забрана съществувала от 70 години, а сега щяла да бъде продължена. Разбира се, че реакцията на читателите не може да бъде друга, освен да си помислят колко тъпи са американците и колко много мразят Русия. Stopfake.org се свързали с Американската асоциация на изпълнителите на балалайка, откъдето заявили очакваното: няма забрана и никога не е имало. Опровержението е публикувано и прочетено от няколко хиляди души. Няколко милиона обаче вече са прочели „новината“ за забранените балалайки и никога няма да попаднат до истинската новина: балалайките са законни.

-----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през май 2015 година. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” ще излиза всеки месец и през 2016 г. и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“.