Предсрочните избори няма да дестабилизират страната, а ще я стабилизират допълнително. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред БНТ.

"Политическите рискове за страната отслабнаха след местните избори. Има видимо стабилизиране на мнозинството. Очаква се да се види дали мандата ще бъде завършен или ще се търси някаква формула за препотвърджаване на управлението" каза Костов.

И изтъкна, че при нови избори от парламента най-вероятно ще отпаднат "Атака", БДЦ и АБВ, което ще промени политическата ситуация.

Според Костов ДПС обаче блъфира с искането си за предсрочни избори. Той изчисли, че ДПС е загубило много гласове на местния вот и ключови общини в Североизточна България. Според Костов при бъдещи избори резултатът на движението "няма да е 290 000, а 240 000 гласа". В анализа си обаче той пропусна, че заради уседналостта на местния вот ДПС губи автоматично около 100 000 гласа в сравнение с парламнтарните избори.

Според Костов в ГЕРБ са искали да отчетат промените в Конституцията като успех за тази година и за това са направили компромис при приемането й,

"Без много силен външен натиск съдебната реформа няма да се случи. За никой не е тайна, че в България няма добро правосъдие", заяви Костов.

Бившият премиер коментира и външната политика,

"Аз съм си куражлия. Не се страхувам нито от Путин, нито от Давутоглу. Винаги съм готов да кажа какво мисля. Давутоглу, който ни обяви за заден двор на Турция, трябваше да бъде притиснат до стената. Борисов вероятно го е притиснал. Би било непростим пропуск да не се постави там, където трябва. Той претендира българските земи да се третират като османско наследство".

Това каза Костов по повод скорошното посещение на турския премиер Ахмед Давутоглу у нас. Той заяви, че дианетът не може да управлява българското мюсюлманско вероизповедание, каквото прави в момента. Според Костов една от причините ДПС да губи влияние сред българските мюсюлмани е сближаването на Лютви Местан с Реджеп Ердоган.

Костов коментира, че заплахите за нашата страна отслабват заради конфликта между Русия и Турция.

"Путин спря "Южен поток". Спря го ритуално, публично, мъжки и се показа пред всички. Не можете да си представите колко български медии са рупори на руската пропаганда. Едно е да обичаш руската литература, този народ, руските писатели. Съвсем друго е да обичаш Путин и режима му. 80% от избирателите у нас не подкрепят партии, които подкрепят Путин. Децата им са на Запад. Как да застанат срещу децата си, за да подкрепят Путин, това е невъзможна кауза", обясни Костов.

За своя наследник на лидерския пост в ДСБ Радан Кънев той каза:

"Чест му прави, че си носи кръста сам. Това може, това прави. Аз съм с ДСБ, аз гласувам за ДСБ. Няма нужда да ме питат мен. Гласувам, защото вярвам. Помагам без да преча".

Костов отправи и коледно пожелание:

"Любовта лекува, омразата убива първо този, който я изповядва".