Политическата коректност у нас никога не е била в изобилие – любимците ни в Парламента и около него не са се свенили да използват език, от който труженичките по Околовръстното ще се изчервят. Но има няколко теми, при които всички стават строги като английска гувернантка.

А конкретно – вчера от министерство на образованието представиха нова идея – всеки ученик да получи "индивидуален образователен номер". Нещо като факултетен номер, но за малките. Идеята не е наша, и не е лоша – училища по цял свят подържат такава система. Номерът може да дава достъп на учениците до електронен портал, където се държат всичките им оценки, списъци с учебници, препоръчана литература, имейли на учителите, където се записват всичките им оценки – а не да стоят в прашни и пожълтели дневници в учителската стая. Подобен личен номер е първа стъпка към по-ясна организация на учениците като членове на институцията училище, а не просто някакви си приходящи в държавната месомелачка..

Да, ама не – не това било целта. С този номер можело да се проследяват децата, които напускат училище преждевременно. И дали са зарязали школото, или са се преместили. И „да помогне за идентифицирането на застрашените от преждевременно отпадане“. 

Отпадналите за миналата година ученици били 4000. Ще познаете ли колко от тях са от ромски произход?

Да, това е голямата тайна. Не можем да го кажем – че нашите по-мургави съграждани постоянно изпадат от школото. Девойките – за да се женят, момчетата – за да се включат в семейния занаят. Какъвто и да е той. За това не може да се говори. Въпреки репортажите по телевизията, в които същите тези съграждани наши продават именно тези отпаднали от училище деца като агнета, разни хора коментират за обичаи и обреди, а двама полицаи седят настрана и само гледат младежите да не се изколят за булката.

И разбира се, ако им закачим на всеки номерче, ще ги спрем да напускат! Как, не е ясно. Факт е, че един разговор с директора в стил „не трябва да спираш учението“ няма да има никакъв ефект върху една 14-годишна бъдеща булка. Какво мислите, че ще стане, ако се опъне на баща си? Нека не го назоваваме.

Единственото, което ученическите номера ще постигнат, е още статистика. А такава си имаме в изобилие... 42% от ромите са неграмотни, 9% са избутали гимназията, а едва 0,5% са висшисти. Да пускаме есемеси с "pederast", да крещим на журналисти за фалоса си – това е нормално. Но да говорим за „цигански работи“ преди евроизбори – това вече е простащина.