Европейската комисия обяви днес тримесечно обществено обсъждане за трансграничните потребителски финансови услуги в ЕС като банкови сметки и карти, ипотеки, застраховки. Използват ги 3 на сто от гражданите на съюза, т.е. 13,6 милиона души.

Целта на обсъждането е да установи пречките за трансграничното предоставяне и ползване на тези услуги, което е част от изграждането на единния пазар в ЕС, да разшири избора на потребителите и възможностите за бизнеса и да снижи цените.

„Искаме да разберем какви са бариерите...Застраховките на колите са един от въпросите, които ме накарах да се замисля за това“, каза европейският комисар по капиталовия пазар Джонатан Хил в отговор на въпрос на Клуб Z. „Когато се движи от държава-членка в държава-членки, говори с хората и вижда големите разлики в цените на продуктите, с които е свикнал, човек започва да се пита какво има зад тях. Някои от причините са свързани с риска и с местните закони“.

„Но като погледните огромното несъответствие, то ви кара да си зададете основния въпрос: Как може толкова сходен продукт да има толкова различна стойност в различните страни. Трудно е да се приеме, че е само защото хората в едни страни са много по-лоши шофьори от хората в други страни“, добави той. „Ако можете да отворите пазара, да преодолеете някои от тези бариери, историята показва, че това би довело до повече конкуренция, следователно до по-добри услуги и по-ниски цени“.

Статистически данни, публикувани днес от Комисията показват, че за застраховка на автомобил човек плаща средно годишно 439 евро в Италия и 66 евро в Унгария, а за кредитна карта - близо 114 евро в Словакия и 0 (нула) евро в Обединеното кралство.

Средната лихва по ипотека е 8,5 на сто в Унгария, 6,6 на сто в България и 1,8 на сто във Финландия. Лихвата при покупка на кола на лизинг е 12,9 на сто в Гърция и 2,2 на сто в Белгия.

Комисията се надява общественото обсъждане да ѝ подскаже начини да отвори националните пазари на финансови услуги за доставчици от останалите страни на ЕС. Например българинът да може да изтегли ипотечен заем от британска или от германска банка, да си купи нейна кредитна карта, ако условията на местните банки не му харесват.

Консултацията трябва да покаже какво още може да се добави към направеното за отваряне на европейския пазар в областта на потребителските финанси, каза Хил. В последните години ЕС предприе стъпки за това с директивите за ипотечните кредити, за разплащателните сметки, инвестиционните продукти и за разпространението на застрахователни продукти.

Освен за властите, потребителските организации и бизнеса обсъждането е отворено и за широката публика в туитър на хаштаг #MyMoneyEU.