Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До вчера правителството имаше една явна воля да се реформира съдебната система с г-н Иванов. Той подаде оставка, защото приетата реформа не е тази, която искаше. Това, което очакваме, е новият министър на правосъдието да продължава в тази посока. Искаме една независима и контролирана съдебна система. Това означава, че трябва да сме сигурни, че този ВСС работи както трябва.

Това заяви в сутрешния блок на Нова тв посланикът на Франция у нас и автор на израза "гнили ябълки" в съдебната система  Ксавие Лапер дьо Кабан. Кабан коментира драматичните събития от сряда при приемането на второ четене на конституционните изменения, при които правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли доверието си от кабинета.

На въпрос на водещите защо "до вчера" Дьо Кабан уточни:

"До вчера имаше един министър, който искаше една реформа. Сега има съмнения. Но ще видим, ще има нов министър."

"Когато България се присъедини към ЕС преди почти осем години, другите държави членки, а и Европейската комисия са мислили, че не е готова в областта на правовата държава и затова трябва да се въведе оценката за сътрудничество, за да помагаме за реформа на съдебната система, Всяка година ЕК публикува доклад за напредъка. 

Европейският съюз е отворено пространство, което значи че трябва да има доверие между нас и правилата да се прилагат във всяка страна. Например - че продуктите, които са произведени в България и пътуват до Франция без такси и контрол, трябва да са годни. Същото важи и за съдебната система", посочи още френският посланик.

Дьо Кабан разказа и, че наскоро е бил удома във Франция.

"В Париж са притеснени - една година очакваме реформи. Очакваме съдиите и прокурорите да са независими, когато решават", е бил резултатът от срещите му с управляващите във френската столица.

В контекста на съдебната реформа той коментира и случая с "двете каки", който реално тръгна от неговото "осветляване" на съдийката Румяна Ченалова като гнила ябълка. 

"Тя е един пример, тя беше един инструмент, един съдия, който сигурно е бил в тази схема на корупция в съдебната система. Тази бивша съдийка каза много интересни неща - че бившата председателка на СГС Владимира Янева е била под натиск от много хора, както и че г-жа Янева й е казала как да решава едно или друго дело. Сякаш съдиите не са независими хора. Трябва да се разследва как работи съдебната система, това е интересно и на мен, и на моите колеги в ЕС", посочи посланикът на Франция.

Ключови думи

Коментари

Тоя мухльо няма ли да престане да се меси във вътрешната политика на България?

Дано повече "мухльовци" се намесят, че с нашенците към катасрофа вървим!

роско

Що, на теб да не би да ти харесва политиката на България?

Деян

Ооо, Посланик Кабан, колко още неща ще видите! Бедна ви е фантазията. Сега ще започне една имитация на реформи... И целта ще е именно имитацията, хвърлянето на прах в очите на обществото, манипулирането му...

Кабан, уведоми ЕС и нека спрат парите за България, докато не стане демократична.В противен случай излиза, че са ви корумпирали и вас, защото давате пари на бандитите в България, а те от своя страна работят срещу вас и за Русия.

****

БОРИСОВ! УВОЛНЕНИЕ! Не може в работно време мин председателя на държавата да бяга от работа за да рита топка. Не просто не може защото този ден е важен за страната, изобщо не може.

Развеселен

този въпрос - на избори

Като във вица за Петка и Чапай: Прибира се Чапай по-рано и заварва Петка с жена си. Отива в кухнята и след малко Петка идва при него, сяда и казва - оффф, сега ще почнат едни съмнения?!

socialen

Ще е най-добре, ако западните страни, които като бивши колониални сили винаги знаят, кое е най-доброто за нас, спрат да се месят във вътрешнополитическия ни живот! Самият факт, че подкрепят и търпят необразовани индивиди като Борисов и Цветанов показва еднозначно гротесктната ситуация, в която се намират!

Развеселен

При цялото ми уважение, посланик Кабан, вашата градинка също не е цъфнала и вързала.

Новият

На публиката трябва да е ясно, че при провеждането на реформи има най-общо два модела: революционен и еволюционен! Революционният се извършва в кратки срокове, а еволюционният на час по лъжичка! Примери: 1.Балцерович и шоковата терапия в Полша след краха на социализма там-сега Полша е една модерна държава с мощна икономика!!! 2. Преходът в България-нищо и половина! За предпочитане е революционната промяна, но западът помогна на Полша, а нас остави в руската орбита! Сега какво се вайкат тези боклуци не ми е ясно?!

Кабакчиев, враг на народа №1

Докога ще търпите тази отвратителна държава кочина с нейната драстично корумпирана и некадърна съдебна система?

ДОКАТО ИМА ТАКИВА В НАЙ ЧЕТЕНОТО ЕЛ.ИСДАНИЕ ПИК ЗА ТЯХ Е БОЙКО = ПИК И ЧЕТЕШ ТАКИВА ПОШЛИ ГЛУПОСТИ АКО НЕВЯРВАШ ПРОЧЕТИ ДРАМАТА НА КОПЕЛЕТАТА И БОЙКО КОЙТО РИТАЛ МАЧЛЕ СРАМ - ПОЗОР- ТАКОВА СЛАГАЧЕСТВО И ПАЗЕНЕ НА ЛИЧНОСТА НА ЕДНА МЕДИЯ НЕ БИВА АКО НЕ Е НЕГОВА ЗАПОМНЕТЕ МЕДИЙТЕ СА КОРЕКТОР НА ВЛАСТА И ВСИЧКИ НЕГАТИВИ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ КАЗВАТ ЗАЩОТО СА СЛУГИ НА НАРОДА И ХАРЧАТ НАШИТЕ И НА ДЕЦАТА НИ ПАРИТЕ ГОСПОДА ОТ ПИК

cos

Това е проблема, Г-н Кабан, че седите и чакате от крадеца да спре да краде и да спомогне за изграждането на съдебна система, която да го наказва. А междувременно го захранвате с европейските фондове. Минаха 25 години. ОЩЕ КОЛКО ТРЯБВА ДА ЧАКАТЕ??? Не стана ли ясно, че ние сме народ 100% под руски чехъл и не е по силите ни да се преборим с руснаците и техните представители в страната. И не смятате ли, че тези, които ни дадоха в ръцете им носят някаква отговорност да ги изкарат.

тука е така

Какво предлагаш ти нз,той дори е на ръба на възможностите му като чужд гражданин в Б-я!Трябва като в Полша!Трябва като в Румъния,изискват се воля не диалог,повярвайте с диалог няма да стане нищо!!!Те на това разчитат всички пиявици които ги гледам днес - Любовницата на Доган излезнала да обяснява какъв бил Христо и Радан-къдрава пача,ама какво да правиш,излезнал пикльото от Плевен,ама какво да правиш!Не става така!Промяната е единствено с точните хора в съда и в прокуратурата- и яка чистка,много яка,трябва да падат журналистки глави,депутатски глави,бивши министри и премиери,с голямата секира всички в затвора!

Сия

След всичко това - само съмнения! И вое би доклад с формулировки от типа на: "приветстваме постигнатото, но все още би следвало...", за да могат управляващите (които да са те) да се вторачат в първата част на изречението, опозицията във втората, да се джафкат два-три дни и така до следващия доклад. Крайно време е докладите да са ясни и категорични и да наричат нещата с истинските им имена!Стига вече! Тази прогнила и проядена от частни интереси държава няма как да се промени по собствена инициатива. И Брюксел трябва да реши дали е на нейна страна или на страната на българските граждани. Това не е въпрос на стил, както твърди Малинов.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.