До вчера правителството имаше една явна воля да се реформира съдебната система с г-н Иванов. Той подаде оставка, защото приетата реформа не е тази, която искаше. Това, което очакваме, е новият министър на правосъдието да продължава в тази посока. Искаме една независима и контролирана съдебна система. Това означава, че трябва да сме сигурни, че този ВСС работи както трябва.

Това заяви в сутрешния блок на Нова тв посланикът на Франция у нас и автор на израза "гнили ябълки" в съдебната система  Ксавие Лапер дьо Кабан. Кабан коментира драматичните събития от сряда при приемането на второ четене на конституционните изменения, при които правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев оттегли доверието си от кабинета.

На въпрос на водещите защо "до вчера" Дьо Кабан уточни:

"До вчера имаше един министър, който искаше една реформа. Сега има съмнения. Но ще видим, ще има нов министър."

"Когато България се присъедини към ЕС преди почти осем години, другите държави членки, а и Европейската комисия са мислили, че не е готова в областта на правовата държава и затова трябва да се въведе оценката за сътрудничество, за да помагаме за реформа на съдебната система, Всяка година ЕК публикува доклад за напредъка. 

Европейският съюз е отворено пространство, което значи че трябва да има доверие между нас и правилата да се прилагат във всяка страна. Например - че продуктите, които са произведени в България и пътуват до Франция без такси и контрол, трябва да са годни. Същото важи и за съдебната система", посочи още френският посланик.

Дьо Кабан разказа и, че наскоро е бил удома във Франция.

"В Париж са притеснени - една година очакваме реформи. Очакваме съдиите и прокурорите да са независими, когато решават", е бил резултатът от срещите му с управляващите във френската столица.

В контекста на съдебната реформа той коментира и случая с "двете каки", който реално тръгна от неговото "осветляване" на съдийката Румяна Ченалова като гнила ябълка. 

"Тя е един пример, тя беше един инструмент, един съдия, който сигурно е бил в тази схема на корупция в съдебната система. Тази бивша съдийка каза много интересни неща - че бившата председателка на СГС Владимира Янева е била под натиск от много хора, както и че г-жа Янева й е казала как да решава едно или друго дело. Сякаш съдиите не са независими хора. Трябва да се разследва как работи съдебната система, това е интересно и на мен, и на моите колеги в ЕС", посочи посланикът на Франция.