След оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов във фейсбук се появиха две събития, които призовават граждани да се съберат в 18.30 ч. днес пред парламента.

По-хард заглавието е:

Да запалим пожар за съдебната реформа! Честита Прокурорска република!

За" предложението на АБВ/и ДПС/ как съдът да остане политически зависим, а прокуратурата да бъде по-безконтролна и подчинена на главния рекетрьор гласуваха 204 народни представители, които се отметнаха от първоначалните си подписи. Цялото ГЕРБ, АБВ, ПФ и Атака гласуваха "ЗА", 10 от РБ бяха "въздържали се"/предателство е слаба дума за това/. Министърът на правосъдието подаде оставка, което е най-достойният политически акт за последните години. Довечера ще се съберем, за да запалим свещ за тази реформа.

Заповядайте в 18.30 пред Народното събрание, пише вътре.

Събитието е илюстрирано с преработен фрагмент от колаж на Иван Червенков. Той иронизира прословутите снимки как Лютви Местан отстрелял 3 вълка.

"Чудехте се защо свинете са в правосъдната система - много просто - защото лъвовете са отстреляни. Ето защо", пише авторът Иван Червенков.

Второто събитие е пак за 18.30 ч. на същото място. То се казва:

Подкрепа за провалената конституционна реформа

На който му се приказва, да си приказва. Който иска да покаже къде стои, да действа.

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че подава оставка. Той направи това от парламентарната трибуна след като не беше прието разпределение на квотите в съдебния съвет, при което има превес на съдиите, избрани от съдии в тяхната колегия.

Няма да е за първи път да се съберем шепа хора на протест. Може да се съберем, да си кажем здрасти и да се разотидем. Поне ще покажем, че не сме от милионите, които ги няма.

Ще сме пред Парламента, кой когато успее след работа, за да засвидетелстваме уважението си към хората, които се бориха до последно. Всъщност никога не е за последно, защото утре ще се събудим пак и някак си ще трябва да продължим.

Това трябваше да се случи в предишните дни, но нямаше кой да го направи. На принципа "по-добре късно, отколкото никога" действаме сега.

Вие както искате!

То е илюстрирано с инфографика от "Капитал" кой къде е в обещанията за реформа.