Украинският град Святогорск беше освободен от руските сепаратисти и в момента е под контрола на министерството на вътрешните работи на Украйна, предададоха украински сайтове. 

Святогорск има стратегическо значение за провеждането на антитерористичната операция. Засега не можем да съобщим повече подробности”, заяви Станислав Речинский, съветник на украинския вътрешен министър.

В същото време при прочиствателната акция в Славянск бяха убити петима терористи, обяви МВР на Украйна. 

При антитерористичната операция са унищожени три барикади и входящи пунктове на сепаратстките въоръжени отряди в североизточната част на Славянск. По време на атаката са ликвидирани петима терористи. Един боец от украинска страна е ранен, твърди министерството.

 

По време на нападението в Славянск са били пуснати позиви, в които се призовава местното население да запази спокойстви, да не излиза от домовете си, да не пуска деца на улицата и да не се поддава на провокации и престъпните заповеди на незаконната власт, съобщава УНИАН.

"Ще разстрелям всеки, у който намеря листовка", заканил се самопровъзгласилият се за кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов.

Гражданин на Украйна е координирал действията между кримската организация "Руско единство" и агенти от разузнавателно-диверсионната група на въоръжените сили на Русия, съобщи шефката на пресцентъра на министерството по сигурността на Украйна Марина Остапенко. Той помагал и при превземането на административните сгради в Артьомск и Славянск. Пак същият човек е доставял огнестрелно оръжие на екстремистите.

Мъжът е бил на инструктаж в Генералното консулство на Русия в Симферопол и в присъствието на руски разведчици и дипломати е получил задачите си за дестабилизация на районите в източна Украйна и засилване на сепаратизма. Заедно с този човек, чийто кодово име било "Лястовица" е арестуван и още един - руснак, който използвал фалшив украински паспорт. При задържането на двамата "зелени човечета" се опитали да ги освободят, като нападнали автомобила, с който са ги придвижвали към затвора, допълни Остапенко.