Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В Международния ден за борба с корупцията парламентът започна обсъждането на второ четене на ключов въпрос - промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Още в самото начало Реформаторският блок и ДПС се сблъскаха за статута на прокурорите.

В РБ се стягат за важните гласувания.

Повод стана предложението на Блока парламентът да може да изисква доклади от главния прокурор.

"Целият дебат съдържа един важен елемент - пропуските, осъществени от законодателя не по отношение на разделението на властите, а по отношение на конрола и баланса на отделните власти. Трябва да има контролни механизми. Не трябва да се приравняват магистратите в прокуратурата и магистратите от съда. Съдът не може да следва политика, а прокуратурата може и трябва да следва политики. Дори като елемент на съдебната власт прокуратурата подлежи на по-сериозен контрол и на насочване от органите на законодателната и изпълнителната власт за следване на държавни политики"

Това каза Радан Кънев. Лидерът на ДПС Лютви Местан не закъсня да му репликира. И поиска свикване на Велико народно събрание.

"Още по първото предложение се сблъскваме с една много ясна позиция на колегите от Реформаторския блок. Съдебната власт е съдията. Редица парламенти са приели различия за съдии и прокурори. Но ВНС ги е изравнил като конституционен статут. Това, което г-н Радан Миленов Кънев обявява като грешка е дискусионен въпрос. Промяната тук може да стане с ВНС. Ако ние искаме да правим по-дълбоки реформи рано или късно трябва да узреем за необходимостта за ВНС, което да заседвава кратко и да приеме акта на собствената си ликвидация. И всички правомощия да се делегират за ОНС. Българският законодател трябва да се освободи от оковите на ВНС"

Кънев му отговори, че ДСБ и целият Реформаторски блок защитават идеята за ВНС във всички свои документи. Той каза още, че според тяхното предложение няма да има никакви последствия, ако парламентът не хареса този доклад.

"Това е проста контролна процедура. И вие ни казвате, че за нея трябва да свикваме орган, който променя държавни граници, прави България монархия", каза Кънев.

Лидерът на БСП Михаил Миков още веднъж обяви, че БСП няма да подкрепи промените. Той сравни предлаганото от реформаторите със съветския модел. БСП не приема политически контрол върху съдебната власт, каза още Миков. Кънев отрече това обвинение и заяви, че големият въпрос в момента е "кое е политбюро, което контролира прокуратурата". И заяви, че това не е парламентът.

Волен Сидеров от "Атака" дръпна реч, в която громеше прокуратурата.

Сидеров в атака.

В крайна сметка предложението парламентът да изисква доклади от главния прокурор не бе прието.

Ключови думи

Коментари

Общо 12 депутати са с агентурно минало... КГБ не е разклило архивите за България.

Деян

Я гледай ти! Миков клейми СССР! Същия СССР, чието сгромолясване Путин определи като най-голямото нещастие за руснаците. Същия Путин, на който вчера червените бандите полегнаха и поискаха България да е инициаторът за отменяне на санкциите на ЕС към Русия, заради нарушаване границите на съседна държава и за окупиране на част от нейната територия. И да сме станели съюзници в Сирия, като пазим и дирника на Асад. Тия хора се ошашавиха безвъзвратно!

ДПС блокира...,БСП гласува против..... Червеното бабичка БКП си харесва рожбите и в Съдебната власт и навсякъде! Общо 12 депутати са с агентурно минало... А КГБ не е разкрило архивите за България.Да не говорим за обръчлиите и клиентелата на мафията.

Тука е така

По предложението на РБ за отчетност пред НС на Гл.П. чрез изискване на доклади за дейността на прокуратурата. За 34 Против 38 Въздържали се 120

дебелян пеевский

Дупетатите продължават с ненужния театър за отработване на заплатите, докато популацията гледа и аби сгъстен въздух за глупости.

ЧЕП

Девойко, а на теб какво ти е нужно?

Преди и сега прокуратурата е Отдел за политическо и финансово реагиране към Министерския съвет.

Инспектор Стрезов

А ГЕРБ, разбира се, мълчат. Тях кво ги интересува?!

дебелян пеевский

Няма сблъсък бе, Местаната предложи предложението да се прегласува. Сега ще го приемат като предложение на ДПС. Тече театър за глупаци.

дебелян пеевский

Плътно задкулисие. Гласуваме едно, после изчезваме от предкулисието, алабала-портокала, връщаме се, ДПС казва - ееее, сега вече може -- айде прегласуваме, айде приема се.

s.djam

Интересно каква ще е цената...

дебелян пеевский

Пуу, язък, тамън стана напечено на трибуната и сайтът и видеото на парламента се сринаха. Бе много удобни тия хакери бе, идват винаги, когато ти трябват.

Тия реформатори с тази уж съдебна реформа станаха ясни на всички, че тотално гледат да направят депутатите недосегаеми а тоя пък правосъден министър без никакъв стаж и юридически опит, някакъкво нелепо адвокатче, което на дело не е влизало, как изобщо е министър?

Много ги разбираш нещата, ама само така си мислиш.

Къде е уловката?

дебелян пеевский

Е не я ли видя "уловката" още като се сключи "истерическият компромис" -- приема се удобна за задкулисието "реформа", легитимира се ДПС (в тон с известното изказване "не демонизирайте пеевски") като "националноотговорна политическа сила" и РБ има с какво да се пиарят пред глупаците, които слагат плюсчета на троловете с ник "Деян". Легитимира се и формулата "бостан", според която може да се изключи всяка друга партия от управлението, освен ДПС.

Развеселен

ем, кой виновен? След изборите бат Бойко предложи голяма коалиция на БСП, Мишоу се дръпнА. А така потъваха под вода депесари, десебари, патриотари и архари. Ма не стана. Животът - това е c'est la vie, както казваше бай Тодар.

Развеселен

в кратце, какво стана накрая, че нищо не разбрах? Цар е Местан да говори много и да не казва нищо!

Стана това, че Местаната успешно вкара Бойко в леглото, от което изпъди Станишев. Сега Бойко почва куни-гуни, а след година-две, ДПС ще е най-голямата партия в парламента ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.