Чеченският лидер Рамзан Кадиров призова целият ислямски свят да се противопостави на опитите на САЩ и съюзниците им за всемирно господство. 

"Призовавам лидерите на арабските и мюсюлманските държави, религиозните и обществените деятели, да намерят сили в себе си да забравят всички дрязги, обиди и амбиции помежду си, да се сплотят, да станат един юмрук, както е записано в Корана и суните, да се обединят в общ фронт срещу опите на САЩ ДА УНИЩОЖАТ ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ", написа президентът на Чеченската автономна република в личния си блог.

Кадиров е един от най-верните и предани поддръжници на руския президент Владимир Путин. Преди  време той помоли властелина в Кремъл да разреши на чеченските спецчасти да отидат в Сирия и да покажат на "Даеш" какво е война. След свалянето на руския СУ-24 обяви, че е готов да тръгне дори и срещу братска Турция.

Ето и пълният текст на днешното изявление на Кадиров, което е озаглавено "Призовавам за единен фронт срещу опитите да бъде унищожен ислямския свят":

Приятели! Ситуацията в света стремително се променя. САЩ и Запада се опитват да разделят целия свят на свои и чужди и да подчинят "чуждите" на своите имперски интереси, но получават достоен отпор. Намесата на САЩ и съюзниците им роди терористичен интернационал, който не дели хората по цвета на кожата, по националност и религия.

Днес никой не се учудва на новините за взривове и атентати, които отнемат живота на десетки и стотици хора. Отделните държави смълчано чакат своята участ, надявайки се да не попаднат в списъка, в който вече са Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен и други. Такова издевателство се извършва и над народите на Африка, които се освободиха от колониалния гнет, но попаднаха в оковите на икономическа, политическа и военна зависимост от САЩ, Франция, Англия и други. На Америка не ѝ харесва, че Китай заема лидерски позиции в нефтения отрасъл на редица африкански държави.

Не претендирам за ролята на съветник по въпроса какъв да бъде светът. Но аз, както всеки човек, се вълнувам от случващото се. Затова призовавам лидерите на арабските и мюсюлманските държави, религиозните и обществените деятели, да намерят сили в себе си да забравят всички дрязги, обиди и амбиции помежду си, да се сплотят, да станат един юмрук, както е записано в Корана и суните, да се обединят в общ фронт срещу опите на САЩ ДА УНИЩОЖАТ ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ.

Сигурен съм хиляда процента, че в най-критичния момент всичко ще се промени към по-добро. За това всеки е длъжен да намери сили в себе си, воля, мърдрост и храброст, за да каже "Не" на Америка и на нейните съюзници. Ние не зовем за война нито с Америка, нито със съюзниците ѝ. Ние призоваваме да бъдат поставени на място политиците, които са загубили чувството си за мярка, които принасят в жертва на своите интереси цели държави и народи. Нека да възтържествува справедливостта!