Правителството на латвийската премиерка Лаймдота Страуюма подаде днес оставка, предаде ТАСС.

Това стана след среща на Страуюма с президента Райвондс Вейонис.

Премиерката обяви, че кабинетът й, който е на власт от две години, е приел два държавни бюджета и успешно се е справил с председателството на ЕС. Тя изтъкна, че през третото тримесечие на годината БВП на страната е скочил с 3,3 на сто повече, отколкото през 2014 г., заплатите са се увеличили, а износът е нараснал в сравнение с този на съседните държави. Чуждестранните инвестиции са се увеличили с 6 на сто.

"След този период на време на на държавата са необходими нови идеи и енергия, за да продължи започнатото на основата на свършената вече работа", изтъкна Страуюма. Тя допълни, че след като бъде формирано новото правителство, ще се върна в Сейма в Рига като депутат.

Слуховете за оставката на Лаймдота Страуюма витаят от миналата седмица. Причина са острите критики срещу държавния бюджет за 2016 г., както и решението за увеличаване на заплатите на премиера, министрите и чиновниците от държавните и общинските органи с 600-700 евро (20-30 на сто). Това са и вероятните причини за падането на правителството, отбелязват анализатори.

Самата Страуюма се оправда, че не е знаела за вдигнатите заплати, тъй като по това време е била на визита в Китай.