Американският сайт cracked.com публикува хумористичен текст, озаглавен „8 статуи на прочути хора (които изглеждат абсолютно безумно)“. След кратки размишления как всички искаме да оставим нещо зад себе си, пък дори то да е повод за ужас и смях, понякога едновременно, следва класация на най-откачените паметници, сред които има и един наш – познахте, Самуил със светещите очи.

Сред останалите, подредени отзад-напред, на последното осмо място е карикатурна конна статуя в Нашвил на генерал от Конфедерацията.

Следва ужасяващ скулптурен портрет на актрисата Люсил Бол в Селорон, Ню Йорк (писахме за нея, взето е решение премахването й).

Златист бюст на президента Джералд Форд с маймунска физиономия плаши децата на остров Макинак, Мичиган.

Нашият цар Самуил с пламенен поглед е на достойното пето място (и сме превели целия текст за него по-долу).

Четвърти е чисто голият Том Круз с голям сциентоложки кръст в ръце (неизвестно къде).

Главата на Стив Джобс, но не върху неговото тяло, а нещо доста чудовищно, от което висят букви и цифри, се намира в централата на Apple в Купертино.

В Казахстан има паметник на руския учен Евгений Микаелис и казахския поет Абай Кунанбаев, изваяни като герои от „Властелинът на пръстените“.

За номер 1 сайтът признава статуя на Роналдо в родния му град в Португалия, с нещо неестествено голямо в шортите.

В началото любопитните бяха много повече от днес.

Ето какво пише за статуята на Самуил:

Този български цар може да гледа в душите ви

„Цар Самуил е бил важен лидер в българската история, разширил империята си в албански, сръбски и гръцки земи. Той бил постоянна заплаха за Византия. Естествено, толкова гаден завоевател заслужава и също толкова гадна статуя. Но тя би трябвало да демонстрира, че Самуил е имал добро сърце и е бил дълбоко загрижен за своите войници. Затова артистът зад статуята, която стои в българската столица София – решил, че очите на Самиуил трябва да „излъчват вътрешна светлина“ – буквално, а не образно казано.

Светлината се захранва от вътрешното разочарование на царя от всичко това. Виждате ли? От този лазерен поглед в стила на „Сблъсъка на титаните“ не ви ли става веднага ясно колко загрижен цар е той? В интерес на истината, неговите смръщени рунтави вежди също могат да минат за легитимен признак на стрес. Но от друга страна, могат да бъдат също и знак за тежък запек, докато се мъчи да изхвърли поредната порция смлени прокълнати души. И в двата случая, трябва да внимаваме, да не би човекът с пламтящия поглед да подпали някой пожар.“

Площад Славейков