Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Най-скъпият търг на годината предстои на 8 декември в столичния хотел „Кристъл Палас“. Аукционна къща „Ракурси“ ще предложи най-търсените от колекционерите творби на български художници от ХХ век. Най-много са живописните творби – сред тях са морски пейзажи на Александър Мутафов, Ненко Балкански и Марио Жеков, който е представен и с ранен изглед от Истанбул. 

Ще бъде предложена творба от студентските години на Никола Танев в Париж – la rue Leverin – и по-характерното за творчеството му платно „Село Свежен“ с начални цени съответно 12 хиляди и 32 260 лв. 22 хиляди лева е началната цена на „Композиция“ на Димитър Казаков-Нерон, изпълнена с рядко използваните от него маслени бои.

Наддаването за приказен пейзаж от Васил Стоилов ще започне от 12 500 лв. Интерес се очаква да предизвикат също необичайният градски „Пейзаж“ на Емил Стойчев от средата на 60-те години, композицията в бяло „Ателие“ на Иван Вукадинов (9000 лв.), двете пластики на Галин Малакчиев (с първоначални цени от по 4000 лв. всяка)… 

Бенчо Обрешков, „Румънски град с река и мост“, 45/54 см. Начална цена 18 750 лв.
Жорж Папазов, „Композиция“, 45/61 см., начална цена 44 800 лв.

На аукциона се предлага още една малка пластика, наречена игриво „Щастието“, от майстора на малките форми Георги Чапкънов. Участниците могат да избират и между шест графични творби – по две рисунки от Жул Паскин и Константин Щъркелов и две гравюри на Петър Морозов, два подписани постера на Кристо – „Опакованият Пон Ньоф“ и „Вратите“.

С най-висока цена ще започне наддаването за платното „Композиция“ на Жорж Папазов – 44 800 лв. Следват го двата портрета на генерал Никола Петков Бакърджиев и съпругата му, рисувани от Антон Митов, които се продават заедно за 32 000 лв., великолепният акварел на Щъркелов от 1942 г. „Манастирът Зограф“ за 19 900 лв., платното „Сватба“ на Пьотр Стоянов – 15 000 лв., пейзажът „Румънски град с река и мост“ на Бенчо Обрешков за 18 750 лв.

Антон Митов, портрети на генерал Никола Петков Бакърджиев и съпругата му, 124/92 см., обща цена 32 000 лв.

През последните години икономическата криза и Закона за културното наследство (приет през 2009 г.) и злополучията с „Аполон и Меркурий“ (провален търг и арестувани картини през 2010 г. с обвинения за нарушения за Закона, оправдателна присъда в края на 2012 г., отново провален търг през 2013-а…) повлияха доста отрицателно на арт търговията. От 14 през 2009-а, аукционите паднаха до два през някои от следващите години, а и сега не са много повече.

Васил Стоилов, „Пейзаж“, акварел/хартия, 58/84 см., Начална цена 12 500 лв.

Предстоящият аукцион на „Ракурси“ се отличава от повечето подобни с по-малкия брой картини, но с по-високи цени.

„В този търг решихме да не вкарваме произведения за пълнеж. Затова предлагаме относително по-малко картини, но пък само доста стойностни произведения – коментира Росица Чушева, управител на аукционната къща и едноименната галерия, заедно с Румяна Йонева. – А дали наистина цените са високи, ще разберем на 8 декември, в крайна сметка търгът е най-справедливата форма на търговия с произведения на изкуствата, а първоначалната цена е просто ориентир“.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Портретът на моя добър приятел Цв. Мустака няма ли да се продава? Искам да си го закача в тоалетната да ме гледа докато таковата.

Цвъцко към Дебелян Пееевский

Всеизвестно е, че моят портрет предизвиква много перисталтика, а на шефа Буда - направо ураган в тоалетнат

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.