Разгледах обръщението (на президента Владимир Путин към Съвета на федерацията на 3 декември - б.р.). И изведнъж:

"Никакво убежище за бандитите. Никакви двойни стандарти. Никакви контакти с каквито и да било терористични организации. Никакви опити за използването им дза собствени цели."

Златни думи. Само че никак не се връзват с истината.

На снимката са Сергей Лавров и един от главатарите на терористичната организация "Хамас" Халед Мешаал. Топлата им приятелска среща се състоя в катарската столица Доха през лятото. А преди това - в Москва. А след срещата в Доха Лавров покани хамасовеца отново да посети Русия.

А ето го и специалния представител на Русия за Близкия изток (Михаил - б.р.) Богданов да се среща в топла и приятелска атмосфера с главатаря на ливанската терористична организация "Хизбула". (Това е шейх Хасан Насрала, а срещата е през юни 2014 г. в Бейрут  - б.р.)

Най-смешното е, че отказът на Русия да включи "Хамас" и "Хизбула" в списъка на терористичните организации има официално обяснение. Даде го ръководителят на Управлението за борба с международния тероризъм към Федералната служба за сигурност (ФСБ) генерал-майор Юрий Сапунов в интервю за правителствения вестник "Росийская газета". Там всички двойни и тройни стандарти са обяснени с аптекарска точност. Ето какво каза Сапунов:

"Ние знаем, че тези организации използват терористични методи, и вземаме това предвид. Освен това, ние признаваме международните списъци на терористичните организации, например списъците на ООН или на такива водещи световни държави като САЩ и ЕС."

А ето защо не ги включваме в списъка:

"Няма нито един терористичен акт, сред тези организации нито един боец, който да прибягва до терористичен акт на руска територия."

Тоест, ние знаем, че те са терористи, ние признаваме решенията на международната общност за включването им в съответните списъци, но няма да прекратим контактите си с тях, докато те се занимават с целия този терор извън нашата страна.

Много е важно да се обърне внимание върху уговорката за територията. Генерал-майорът не можеше да каже, че "Хамас" и "Хизбула" не извършват атентати срещу руски граждани. В Израел постоянно живеят над 100 000 руски граждани. Всяка година страната е посещавана от над половин милион туристи от Русия. И всички те за терористите от "Хамас" и "Хизбула" представляват легитимна мишена. Дори по радиото разказаха за студентката от град Владимир, обучаваща се по обмен в Ерусалимския университет и пострадала при взрив в автобус, извършен от "Хамас". Така че вместо двойния стандарт (ние не смятаме за терористи тези, които не взривяват руснаци), се наложи да бъде приложен троен - знаем, че те са терористи, че взривяват и бомбардират наши граждани, но докато го правят на чужда територия, не желаем да се караме с тях.

За какво са ни двойни стандарти, след като отдавна си имаме тройни.

------

* Авторът е руски журналист и е един от най-популярните блогъри в страната си. Препечатваме коментара му от неговия блог в сайта на радио "Ехото на Москва". Затлавието е на Клуб Z.