Обвиняемата и разследвана съдийка Румяна Ченалова изрази тази сутрин за пореден път скептично отношение по въпроса дали ще излезе нещо от разговорите ѝ със съдия Владимира Янева, които станаха известни като "Яневагейт".

Тя напомни с ирония, че каквото и да разследва Софийската градска прокуратура всеки обвинител е подчинен на по-висшия (а името на главния прокурор Сотир Цацаров се споменава многократно).

Ченалова в прав текст каза, че се чуди дали да дава показания, защото от разследването няма да излезе нищо, а е убедена, че после срещу нея ще образуват дело за набедяване пред орган на досъдебното производство.

Бившата съдийка от СГС обърна внимание, че е изтекъл и шестмесечния давностен срок, за да образува етичната комисия на ВСС дисциплинарно производство по записаните разговори.

Днес сутринта пред ДАНС бившата съдийка пак каза, че не знае за какво я викат, но е по нова проверка, а не по някоя от вече започнатите срещу нея - случая "Соло" и как е решила дело на Обединени енергийни търговци срещу НЕК. Ченалова изчисли, че вече я викат по трето дело, а години наред преди това срещу нея не е имало нищо.

Тя обясни и че се чуди дали в понеделник да ходи на очна ставка със съдия Владимира Янева в сградата на ВСС. Като юрист тя каза, че очна ставка се налага според НПК или ГПК когато има противоречия в твърденията.

"Аз твърдя, че такива разговори е имало, а съдия Владимира Янева казва, че не си спомня. Тоест не виждам къде е противоречието. От друга страна аз трябва да покажа, че заставам зад думите си", допълни Ченалова, намеквайки, че ще отиде на очната ставка.

По повод казаното от главния прокурор вчера да се види кой ѝ е разпределил делото "Октопод", тя каза, че се учудва и не вижда никакъв проблем. Както и преди Ченалова е посочвала, това е станало по времето на Георги Колев в СГС и дежурен съдия е "джуркал" разпределението на делата. В случая това е била съдия Карамфила Тодорова.