Докато в Париж световните лидери се чудят как да се справят с проблемите на глобалното затопляне, се оказва че България само може да спечели от проблема.

Глобалното затопляне може да се окаже добра новина за летния туризъм и да удължи активния сезон. Прогнозата направи министърът на околната среда Ивелина Василева и с нея се съгласи и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която отчете, че през 2014 г. приходите от туризъм са 6 млрд. лв., заетите – 103 хил., а приносът на сектора към БВП – 13%, съобщи Инвестор.БГ.

България е територия с умерена уязвимост към климатичните промени. Средногодишните температури в страната в последните две десетилетия са повишени с 1,3°C спрямо 1968 г.,  каза още министърът.

В резултат на промените се увеличават периодите на засушаване. Валежите като годишно количество намаляват, но са по-интензивни – изсипват се големи количества за кратко време, което е предпоставка за наводнения, обясни министърът.

Междувременно днес правителството назначи зам.-кмета на Бургас Атанаска Николова за заместник-министър на околната среда и водите. Николова заема мястото на Павел Гуджеров, който стана кмет на община Раковски.