Шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков днес каза пред съда, че са установили множество нарушения преди да предадат доклада си по оперативната разработка "Червей". Както стана ясно, събраното от Бюрото е било изпратено на множество адреси - главния прокурор, Софийската градска прокуратура, Инспектората на МВР, парламентарната комисия по вътрешен ред "а понеже ДАНС нямат министър" - и на премиера Бойко Борисов.

Рашков свидетелства съвсем накратко по делото, което тече в Софийския градски съд, но след това откровено се ядоса на журналистическите припомняния, че бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев нарече делото "балон".

"Тези, които го говорят това, юристи ли са? Защото аз съм доцент по наказателно право и не смятам така. Ако техният ценз е по-висок от моя в наказателното право, да кажат", коментира Рашков, който е свидетел на прокуратурата.

 Вчера показания по делото дадоха бившите вътрешен министър, шеф на ДАНС и главен секретар на МВР. Цветлин Йовчев каза, че сме "бутафорна държава", Светлозар Лазаров - че е жертва на политическа репресия от една партия с щаб в Драгалевци, а Владимир Писанчев обвърза "Червей" с изтичащите записи по аферата "Двете каки".

ПОВЕЧЕ ЗА ВЧЕРАШНИЯ ДЕН НА ДЕЛОТО ВИЖТЕ ТУК

Следобед пък говори шефът на секретното деловодство на СГС, който описа реда за вписване на специалните разузнавателни средства в регистъра на съда.

КАК ДНЕС ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ КОМЕНТИРА ХОДА НА ДЕЛОТО

На въпрос на Клуб Z Бойко Рашков коментира и текущите записи по "Яневагейт". Той изрази задоволство, че прокуратурата най-после е образувала проверка не само по това дали е законен записът, а и какво си говорят "двете каки".

"Винаги съм казвал, че целта е едно, а съдържанието - друго. Нищо не пречи да се провери дали тези записи са плод на СРС от оторизирана държавна институция, но дори и да не са от такава, вътре може да се съдържат изключително важни факти", коментира Рашков като юрист и бивш следовател течащата проверка.