Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министрите на външните работи на страните от НАТО поканиха Черна гора да стане 29-ата членка на пакта, предаде АФП.

Това стана на

Това "историческо решение за започване на преговори за членство с Черна гора" бе взето единодушно от 28-те министри на външните работи на заседание в Брюксел, посочи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АФП и  БТА.

След отправянето на покана предстои процес по присъединяване, който ще отнеме месеци преди Черна гора официално да стане член на НАТО, отбелязват агенциите. Това ще бъде първото разширяване на Алианса след приемането на Албания и Хърватия през 2009 г. 

Информационните агенции отбелязват, че поканата към Черна гора е отправена въпреки възраженията на Русия.

Русия неколкократно обяви съпротивата си спрямо присъединяването на Черна гора, която е сред любимите дестинации на руснаците за почивка и инвестиции. Руският външен министър Сергей Лавров каза през септември, че всяко разширяване на НАТО е "грешка, дори провокация", припомня Ройтерс.

Дипломати от НАТО казаха, че решението да бъде отправена покана към адриатическата държава с население от 650 000 души изпраща послание към Русия, че Москва няма вето върху разширяването на Алианса на изток, въпреки че кандидатурата на Грузия бе усложнена от войната с Русия през 2008 г., посочва Ройтерс.

След като Албания и Хърватия станаха членки на НАТО, сега само Сърбия, която е най-близкият съюзник на Русия на Балканите, не се стреми активно към членство в Алианса, отбелязва агенцията.

Политиката на НАТО на отворени врати помогна за разпространяването на сигурност, стабилност и демократичните ценности, които НАТО защитава, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

 "Това наистина е голям ден за моята страна, вярвам, че е заслужен", каза вицепремиерът Игор Лукшич пред министрите от страните от НАТО в Брюксел. "Поканата към Черна гора е голяма новина и за Западните Балкани, за укрепването на тяхната сигурност и стабилност", отбеляза той.

Русия обаче предупреди, че този ход вреди на европейската сигурност и ще опъне още повече отношенията между НАТО и Москва, които вече са в най-ниската си точка заради кризата в Украйна.

Външният министър Игор Лукшич обеща Черна гора да продължи решително с реформите, включително с борбата с корупцията и подобряването на сектора на отбраната.
 "Ние напълно осъзнаваме, че поканата не е краят на процеса, а началото на нов", каза черногорският вицепремиер.

Босна, Грузия и Македония също желаят да се присъединят към НАТО, но не са постигнали достатъчен напредък до момента. Министрите ще коментират днес и техните перспективи за членство. 

На двудневно министерско заседание в Брюксел, външните министри от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война. Хибридните заплахи за НАТО идват от различни части на света, не са свързани с конкретна държава или район, заяви Столтенберг. 

Съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция и планират да изпратят патрулни самолети и ракети за укрепване на въздушната й защита по границата й със Сирия. 

Ключови думи

Коментари

След приключване на Руско-Яопонската война през 1905 г., руските дипломати забравят да включат Черна гора в мирния договор. И формално все още Япония и Черна гора са в състояние на война. Толкова им е на руснаците дерта за Черна гора! Русия е на принципа на Вуте.

Ели Попова

Ах тази Матушка, защо не спре да се меси в решения на суверени държави.С кое право ще ни казват в кой съюз ще очастваме, ако това е волята на дадената страна.Русия може да анексира чужди теритиории, и това го намират за приемливо, къде е логиката разума в тази външна политика на Москва. Кое може да спре руската инвазия. През 1944 г , с кое право завзеха България и установиха режим, подвластен на Москва.СССР СЕ СГРОМУЛЯСА.Днес вдаме как Кремъл се мъчи, да възроди един режим на човешко безправие на потъпкване на зародиша на демокрацията.Тази ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО продължава да се опитва да завоюва чужди територии , с фалшиви тези, че иска да възроди Православието.Кое наричат тези езверници в Кремъл Право Славие.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.