Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лоша преценка от страна на премиера Борисов - да откаже в последния момент да подпише протестното писмо срещу "Северен поток - 2".

Отбележете, че дори управляваната от СИРИЗА Гърция и от Орбан - Унгария са сред подписалите. Правете си изводи, къде сме се позиционирали във външно-политическия спектър - нямо по-близко от нас до Русия.

Интересното е, че Русия не очаква и не иска това от нас.

Странно място да бъдем, нали?

Борисов пренебрегва Министерството на външните работи (което обичайно координира подобни въпроси) в полза на Министерството на енергетика и близкия си кръг от доверени лица.

Какво печелим? Да разгледаме опциите.

Протестното писмо е подписано от Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Гърция. Внушителна група и в този формат не мисля, че има прецедент за съвместни акции. Страните по същество казват на Брюксел и на другите членки от ЕС, че опитите за заобикаляне на Москва са пагубни за същностните интереси на Европейския съюз и че солидарността не расте по дърветата, а се изразява в обикновени актове - като тези да не се даде възможност на "Северен поток - 2" да заобиколи не само Украйна (което само по себе си е осъдително), но и страни членки на ЕС като Словакия.

Да се подкрепя "Северен поток-2" в изолация от всички други в региона и Източна Европа, да се отделиш от семейството си е значителна грешка в преценката, защото България може да реализира потенциала си като транзитна страна за газови потоци само в сътрудничество с тях.

Ако господин Борисов вярва, че ще получи потупване по рамото от страна на Германия и Австрия - сериозно се лъже. Канцлерът Меркел все още не е застанала твърдо зад Северен поток - е и вероятно ще чуе призивите на протестиращите страни. Не трябва да има двойни стандарти в Европейския съюз - с този тезис не може да се спори.

Тогава какво може да бъде обяснението.

Премиерът получава "съвети" от различни страни, но особено се прислушва към мнението на хора, които са тясно свързани с руското енергийно лоби в България. Но това едва ли е новост, още по-малко обяснение.

Газпром формално извести българското правителство затова, че прекратява проекта "Южен поток". Интересното е, че представителите на българската страна са отказали да оформят надлежно отказа на руската страна от проекта като двустранен документ, а са включили общо позоваване по темата в Меморандума за проведената среща. Новината не беше отразена в медиите. Проблемът е, че меморандумите също са правно обвързващи документи.

Възможно обяснение за стъпката на премиера е, че някои от неговите приближени могат да пострадат значително от прекратяването на проекта - тъй като вече са направили разходи по него, взели са кредити като са заложили бъдещите приходи. Важна подробност е, че Москва е настояла за незабавно връщане на неизползваната част от паричните фондове, които е превела и като кредит на БЕХ, като собствено дялово участие и кредит към компанията.

Тук има две обяснения за нервната реакция в някои кръгове в София - фондовете са прекалено важни за здравето на банката в която са вложени, на БЕХ и компаниите по веригата и внезапното им изтегляне ще наруши балансовите им числа. Другото е че част от парите ги няма.

"Южен поток" е мъртъв. Москва потвърди. Възкресение не се обсъжда, пък и да има е извън възможностите на Бойко Борисов. Господин Путин загуби всякакъв апетит към гранд проекти по Южния коридор.

Всички подписали писмото страни представляват естественото семейство на България. Тя зависи от тях за всички енергийни проекти в които участва и на които се надява за да генерират търсене за услугите по транзит и за алтернативни газови доставки на своите консуматори - територия в която е разположена претенцията и амбицията на министър председателя за газовия хъб и разпределителния център. Най-добрата надежда на България за достъп до глобалния пазар на ВПГ остава Гърция.
София пострада тежко от енергийната дипломация на заобикаляне на Русия - с Турския поток и неговото продължение Тесла - през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. България се почувства предадена и остана с лош вкус от развитията.

При всяко положение "странния" ход на премиера Борисов ще остане като пример за грешна стъпка в най-новата история на българската външна политика.

---

* Текстът е публикуван в блога на Илиян Василев.

Ключови думи

Коментари

BG

Нищо ново под слънцето-второто лице на Янус отново лъсна като тиган на месечина. Само се чудя на Илиян Василев колко късно е усетил двойната игра на селския хитрец от Банкя.

Няма нищо по-грешно от дипломация на подписката! Няма нищо добросъседско в подобен ход - нито по отношение на Москва, нито на Берлин, особено пък на Брюксел(ЕС). Чехия е гузна заради Милош Земан, Полша са ясни, Унгария ревизира ПРОПУТИНСКАТА си позиция, Словакия е пряко заинтересована, Естония, Литва, Латвия(тия също са ясна жертва), Румъния(има страх за Молдова и Приденстровието) и Гърция(винаги се опитва да прави мръсно в ЕС, за да мъсти). В подобна компания България може само да загуби. Грешка беше спирането на Южен поток( и от Орешарски и от Путин). Бойко трябва да търси вариант за газови доставки с диверсификация на източниците(но това може да включва и руски газ по правилата на Брюксел). А с гърците трябва да работим за газ от САЩ и втечнени терминали(по примера на Прибалтика). България трябва много да се пази от солови акции, както в стил Явор Кюмюрджиев и Орешарски(и поправката Газпром), така и в стил ВЪТРЕШНИ БОРИЧКАНИЯ В ЕС.

cos

А какво друго да очакваме от ББ. Той затова е създаден като медиен продукт - да защитава руските интереси в България под формата на дясна партия.

хаха

хаха - е чакай сега, значи Орбан и Ципрас, които се кълняха във вярност на Кремъл, са ИСТИНСКИ ЕВРОПЕЙЦИ. А Борисов е прикрит русофил, защото защитава българските интереси???!!! С ПОЛИТИЧЕСКА ПОДПИСКА срещу ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОЕКТ не се рита.

Янукович

А защо проклетите ФАШИСТИ ОТ КИЕВ не са се включили в подписката?! Аз като ви казвах, че Порошенко и Западна Украйна са скрити русофили, вие не ми вярвахте, а ме изгонихте от златната тоалетна.

cos

Айдеее...ченгетата закрякаха във форума. Много им бодат очите някои коментатори, а това е добре.

дебелян пеевский

Не знам как ги разпознаваш "ченгетата", аз лично - по доносническите им псевдоними, обявени от комисията по досиета.

Койчев

Пеевски ти си ченге и то настояще защото те охраняват и прокуратура и съд и партии. Или трол - което е едно и също

К получила письмо от восточноевропейских стран по блокированию «Северного потока-2» Еврокомиссия получила письмо от восточноевропейских стран о намерении блокировать проект «Северный поток-2». Об этом заявила сегодня на пресс-конференции в Брюсселе представитель Еврокомиссии Анна-Кайса Итконен. «Да, я могу подтвердить, что мы получили это письмо», - сказала она. По ее словам, ЕК рассмотрит его и даст ответ. «Мы ответим на него, как и на любые другие поступающие к нам письма», - отметила представитель Еврокомиссии. Накануне газета «Файнэншл таймс» сообщила, что девять стран Центральной и Восточной Европы по инициативе Польши и Словакии объявили о стремлении заблокировать строительство газопровода «Северный поток-2», который, по их мнению, подрывает энергетическую безопасность Евросоюза. Их позиция изложена в совместном письме, которое, по данным газеты, направленном главе Европейского совета Дональду Туску. «Северный поток-2» ежегодной мощностью 55 млрд куб. м газа, который соединит Россию и Германию по дну Балтийского моря, как утверждают авторы документа, «повысит зависимость ЕС от «Газпрома». Кроме того, они считают, что проект «противоречит энергетической политике союза по диверсификации энергетических источников», а поддерживающие его ведущие страны ЕС «ставят собственные энергетические выгоды выше энергетической безопасности».

Тоя език не го владея. Някъде в европейски сайт има ли нещо, че търсих но нищо?

Деян

Някои твърдят, че Борисов бил непредвидим играч и това било едно от неговите предимства като политик. Аз мисля обратното. Борисов си е абсолютно праволинеен. Той ни засипва с лавина от думи, често с толкова противоречия и популизъм в тях, че успява да ошашави слушателите си. Но в политиката винаги идва момент, когато думите отстъпват место на действията. И тогава желязното правило е, че Борисов тегли една звучна целувка по задника на Путин. Всичко дясно в този човек е мимикрия. В крайна сметка той все още във вътрешния си джоб, близо до сърцето си къта червената партийна книжка. На Русия той вярва, когато съгреши дори.

демек, същия като Костов.

А не искаш ли да те опраска, както е модерно напоследък?

Югозомби

Всеки критично мислещ читател би се изненадал, ако Илиян Василев, играещ от известно време ролята на хардлайнер на антирусизма, би интерпретирал избора на Борисов по различен начин. Според мен обаче греши и г-н Василев. Не е логично да се говори за мъртви проекти, обратите на глобалните и регионалните отношения не са нито невъзможни, нито непознати. И няма нужда да се връщаме към дипломатическата история на 18, 19 и 20 век и случаи като Дипломатическата революция, довела до размяна на съюзниците в Седемгодишната война, или Сърдечно съглашение между Франция и Великобритания, преодоляло почти един век на взаимни френско-британски конфликтност, недоверие и отдалеченост след Наполеоновите войни и станало основа на бъдещата Антанта. Само допреди година някои "анализатори" иумно спекулираха с възможността за война между Русия и Запада заради руското участие в разцепването на Украйна, а днес основната тема на медиите е западното сближаване с Русия заради ислямския джихадизъм и тероризъм и плахите засега призиви за отмяна на санкциите срещу нея. Та, г-н Василев, не прибързвайте да погребвате проекти, които при малко по-успокоена дипломатическа ситуация биха изглеждали по доста различен начин.

Глишев

Чудя се изобщо дали зомбирането е тотално - защото човекът Ви казва в прав текст - руснаците са ни известили официално че спират проекта и искат ликвидация на компанията и връщане на парите. Къде виждате "успокояване на ситуацията"? Всеки може да сгреши веднъж, но да упорстваш в грешката, след като са похарчени стотици милиони в тази грешка включително български пари? Нещо да не сте заинтересован?

zzz

МИСЛЯ;ЧЕ Г-н Василев страда от параноя с фиксация-Русия!Каквато и да е темата той върти суче но навсякъде му се привижда Русия!НО НАЛИ ЗА ТОВА ПоЛУЧАВа ЗЕЛеНиТе си гущерчета-ПРОСТо е агент на цру!

докажи го,мурзилке?!

лупи

Странна е мутацията на Илиян Василев - от човек, който 6 години яде скъп хайвер и пи скъпа руска водка, изведнъж е най-големия русофоб. Някой каза,защото бил разбрал истинската същност на руснаците. И нищо не е разбрал. Но явно грантовете насочват и мнението.

B B

Та нали и той е човек и му се нрави високият стандарт на живот. Какво толкова е станало, и той къща храни!

лупи,оправдаваш ника си :)

Писанчев

Абе тролчета - Илиян Василен няма проблем с Вас . всеки негов анализ се чете и то много. А вие ставате все по непотребни, защото от писанията ви само спам.

Югозомби

Писанчев, Всеобщата декларация за правата на човека на ООН е приета през 1948 година. Цели 67 години по-късно Вие все още не сте усвоили концепцията за свободата на словото и изразяването като основно човешко право.

geg

Ако са спазени правилата на ЕС, защо да няма "Северен поток - 2". Ако е да "пазим" Украйна, то тогава защо бяхме "ЗА Южен поток, но ПО ПРАВИЛАТА на ЕС"?

Спектър Писанчев

Не знаем за Илиянчо, но "Сашо 11" е още на отчет при нас и се публикува и "чете" само в подотчетната ни преса.

Мръсна гад!

Глас

Само Борисов знае истината, останалото са само приказки и свободни съчинения.

rotos

Истината е елементарна: Путин си иска парите, а парите са опапани. При което уважаващите себе си мафиоти действат по един единствен начин: куршум в тила. Затова е целото драпане на Премиера-слънце за събуждане на умрелия Лазар, дано в следващите етапи краденото да се потули и да се завре некъде в огромните разходи за патока. Много крадете бе, много сте крадливи. Особено енергийната мафия! Там – Гоце, Моце, Богомил Манчев (Риск Инженеринг), Р.Овч. и прочее гангстери яко натискат Баце да се моли да се съживи патока, но това става само в Библията.

Какво очаквате от алфа-павиан с червен задник и синя шапка?

1.В писмото се иска засилена регулация за Северен поток 2, а не за евентуално продължение на територията на ЕС. 2.Въпреки това дребно недоразумение проектът непременно трябва да се обсъди на следващата среща на върха наред с предвидените теми като миграция и санкциите срещу Русия, с вероятен резултат изпокарване между изброените страни и останалите, особено Германия, което е в перфектен синхрон с вижданията на някои нови източноевропейски правителства и тяхното благополучие, но ще има различен отзвук в Украйна, а ето че и в България. 3.Г-н Илиан Василев много добре знае всичко това. 4.Не е сигурно дали всички страни освен България са подписали, според някои медии - не.

Колев

Не съм сигурен, но това което Василев казва, че полза от подкрепа на Северен поток -2, която Борисов оказва, България няма - нито Южен поток ще стане, нито ще направим някакво добро впечатление в Германия. Но затова ще настроим срещу себе си със странната си позиция от Гърция до Полша, от които имаме пряк интерес за да реализираме ХЪБА - каквато и да има пред вид под това име. Писмото е получено и потвърдено от ЕК - вчера го четох някъде - така, че е спекулация, че не е подписано от някои, само и само за да не изглежда Борисов в самоизолация. Откъдето и да го гледаш си е гаф.

Нека помогна, потвърждението е в ТАСС.

...

Тоя несретник протри изтривалката на Външно да го назначат някъде като посланик. Поне по три пъти месечно идва в сградата на Цариградско. Да го назначат някъде, белким спре да пише простотии.

?

кретен,къде е сградата на МВнР? Адрес: София 1113, улица "Александър Жендов" № 2

rotos

Май че несретникът си ти. По какво се познава червения трол: по това, че плюва по автора на поста, а не по онова, което авторът казва. Значи: Първо – бил "несретник"; второ – пише простотии (какви точно не казваш); трето – ИДВА (т.е. ти си там вече, а той "идва"). И вместо Митов да те издуха те е оставил да пишеш ти простотии, но верен на ченгеджийската си същност се именуваш "трите точки" (...).

Георги

Има грешка в текста: господин Борисов да се чете товарищ Борисов.

НЕПЪЛЕН АНАЛИЗ:

Преди свалянето на СУ-то мина един факт, който автора е спестил в анализа - ЕС ПОДКРЕПИ ТУРСКИ ПОТОК, като приоритетен за съюза. Т.е. ЕС ПОДКРЕПИ ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА УКРАЙНА.. Дали не и дойдоха много извиването на ръце от Поросенко и Яйцето...

rotos

Всички коментират личността на Юлиян Василев и избегват да коментират това, което той казва по същество. По това се познава класическият трол – той никога не говори по темата, обсъжда само автора и то почти винаги в негативна сватлина...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.