Христо Бисеров е участвал в интересни сделки с фирма за ел.енергия от възобновяеми източници, съобщи тази сутрин бТВ. Той купил от държавата енергийно дружество за 25 000 лв. и почти веднага го продал за 850 000 лв.

Новият собственик бил сериозен западен инвеститор, занимаващ се с производство и продажба на "зелен" ток, припомня медията. Фирмата работила на плюс, защото, както е известно, държавата е длъжна да изкупува този ток скъпо.

След време обаче фирма, свързана с доведения син на Бисеров Ивайло Главинков, изкупува обратно същото дружество... пак за 25 000 лв. Така положителните резултати са два - освен че си имаме печеливша фирма, семейството се сдобива и с 825 000 лв. с абсолютно изяснен произход, илюстрира бТВ.

Както е известно, вчера в един ден мина първото дело срещу Бисеров по 3 по-леки обвинения: нарушаване на валутния закон, неплащане на данъци и укриване на информация пред Сметната палата като публична фигура.

Днес в 11 ч се очаква Софийският градски съд да чете присъда по него. Прокуратурата поиска 4 г. затвор за бившия втори в ДПС, а защитата - да бъде оправдан напълно.

Първоначално разследването беше освен за тези нарушения и за пране на пари, а освен Бисеров то течеше и срещу Главинков. Материалите по това досъдебно производство обаче са отделени и то още е в прокуратурата.