Русия преизпълни задълженията си по Протокола от Киото, а намаляването от нейна страна на изэвърлянето на парникови газове е сравмино с общия годишен обем на замърсената атмосфера в света.

Това заяви руският президентт Владимир Путин в Париж, предаде ТАСС. Той пристигна там за международната конференция за климатичните промени.

"Може да се каже, че усилията на Русия позволиха да бъде забавено глобалното затопляне почти с една година", похвали се Путин от трибуната на форума.

Според него страната му намалила вредните емисии благодарение  на модернизирането на икономиката и внедряването на екологично чисти и енергоспестяващи технологии.

"При това едновременно успяхме на практика да увеличим нашия брутен вътрешен продукт. Искам така да кажа, че е напълно възможно да бъде обръщано необходимото внимание на развитието, да се осигурява развитието и да се грижим за природата", добави руският лидер.

Той изтъкна, че последиците от глобалното затопляне нанасят все по-осезаеми икономически щети, разрушават средата, която човекът е свикнал да обитава. Путин увери, че до 2030 г. Русия ще намали вредните емисии до 70 на сто в сравнение с базовата 1990 г. Това ще стане с помощта на смели решения в областта на енергоспестяването, както и с нови нанотехнологии.

В Русия била разработена технология на добавките на основата на мъглеродни нанотръби, похвали се Путин. И допълни, че според оценки на експерти само в Русия използването на тази технология ще намали емисиите на въглеродни газове зо 160-180 милиона дона съм 2030 г.

Накрай той заяви, че Москва подкрепа дългосрочната цел на новото споразумение ръстът на глобалното затопляне към края на XXI да не превишава 2 градуса по Целзий.

"Тази конференция трябва да се превърне в повратна точка за глобалните усилия за намаляване на покачването на температурите", каза пред форума американският президент Барак Обама.

Той настоя участващите в преговорите за споразумението 195 страни да постигнат полезна сделка, той като следващото поколение неотлъчно наблюдава.

"Промените в климата могат да очертаят контурите на този век повече от всяко друго предизвикателство. Лично дойдох тук да кажа, че САЩ не само признават проблема, но но са ангажирани да направят нещо по въпроса", заяви Обама.

Той изтъкна, че през последните години глобалната икономика е отбелязала ръст, а нивото на вредните емисии е останало същото. Това разбива аргумента, че икономическият ръст и опазването на околната среда са в конфликт помежду си.

България е представена в Париж от своя президент Росен Плевнелиев.