НИЯ КАРАДЖОВА

33-ма софийски училищни директори ще бъдат пенсионирани през новата 2016 година.

Това съобщиха от столичния просветен инспекторат. Засега никой от директорите не е получил предизвестие, но с всички е разговаряно, уточнява Евгения Вълкова, шеф на инспектората. Всички те са навършили изискваната от закона възраст от 60 години и 6 месеца, при това някои от тях отдавна, уточнява Вълкова.

На тези директори обаче ще се даде възможност при обявяване на конкурс за мястото им да кандидатстват отново, тъй като няма възрастови ограничения за това. Говори се, че някои от тях вече са предупредени, че по този начин ще останат на местата си, но законът трябвало да се спази, затова пенсионират всички. Твърде възможно е в крайна сметка да не бъдат преназначени отново само онези директори, които са неудобни.

В началото на годината заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева разпрати до инспекторатите писмо, с което напомня за влизането в сила на текст от Кодекса на труда, според който работодателят може да пенсионира свой служител, навършил пенсионна възраст, дори без той да желае това. В резултат още около 15 септември са започнали постепенни освобождавания на около 6000 учители в пенсионна възраст от цялата страна, каза лидерът на учителския синдикат Янка Такева. Абсурдното е, че в някои от случаите за техните места нямало кандидати, затова директорите се принудили да преназначат същите хора, които вече са пенсионирали. В момента са останали около 250 непенсионирани учители на 60 и повече години, които съвсем скоро ще бъдат освободени. В същото време в страната не достигат начални учители, преподаватели по езици и информатика, а младите учители са под 3% от всички преподаватели в страната.