Изострянето на политическите връзки между Русия и Турция след свалянето на руския самолет Су-24М повдигна въпроси за това как в резултат от инцидента могат да бъдат засегнати икономическите връзки между двете държави, които през последните години бяха в разцвет. И все пак, за какви числа става въпрос?

Ето какво показват макроикономическите данни.

Според външнотърговската статистика през 2014 г. износът на Турция за Русия възлиза на $5,9 млрд., а вносът от Русия - на $25,2 млрд.

Туризмът

Турските морски курорти са сред най-популярните туристически дестинации за руснаците, като посетителите са втори по брой след германците.

През 2014 г. 4,4 млн. руснаци са посетили Турция, 3,3 млн. от които с цел туризъм. Във вторник външният министър Сергей Лавров посъветва гражданите да не посещават Турция, като заяви, че рискът от тероризъм не е по-малък, отколкото в Египет.
Властите препоръчаха и спирането на продажбата на празнични пакети в Турция.

Храни

Турският износ на храни за Русия не беше засегнат от ембаргото, което Москва сложи на западните продукти през 2014 г. Около 4% от турския износ, предимно храни и текстил е бил предначначен за Русия през 2014 г.

Но износът за периода януари-септември е паднал с 40% до $2,7 млрд.

Енергия и суровини

След Германия Турция е вторият по големина потребител на руски природен газ, като Анкара купува от Русия между 28 и 30 млрд. куб м от годишно потребляваните 50 млрд. куб. метра. 60% от потреблението на прораден газ за Турция зависи от Русия, като страната няма алтернативен източник, ако евентуално доставката бъде спряна. В същото време в Турция Русия продава около 14% от своя природен газ, който изнася.

Русия е и четвъртият по големина доставчик на петрол и петролни продукти за Турция за 2013 г.

Заедно с Египет Турция е и най-големият купувач на руска пшеница. За последната търговска година, която приключи на 30 юни, страната е купила 4,1 млн. т руско зърно, което ѝ осигурява около една трета от вътрешното потребление.

Турция е голям вносител и на руски полуготови продекти от стоманодобивната индустрия.

Големите проекти

През 2013 г. Турция сключи договор с държавната "Росатом" за изграждане на четири 1200-мегаватови ядрени реактори на обща стойност от 20 млрд. долара.

Русия и Турция разработваха газопровода "Турски поток" за доставка на синьо гориво за Европа и местния пазар, като се заобиколи Украйна. През септември проектът беше замразен поради спорове за цената.

Турският бизнес в Русия

Много турски компании развиват бизнес в Русия. В страната работят около 100 турски строителни компании, които активно участваха в проекти, свързани със зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. 

Строителният холдинг Enka извърши реконструкцията на сградата на Държавната дума и е собственик на веригата хипермаркети "Капитолий". Последната му инвестиция е търговско-развлекателният център "Кунцево Плаза" за $530 млн., който заработи през януари.

В Москва през 1999 г. беше открит първият завод на пивоварната Anadolu Efes, но през 2014 г. той прекрати работата си. В същото време в момента в Русия работят 4 фабрики на турската компания - в Уфа, Казан, Новосибирск и Ульяновск. Компанията държи 17% от пазара на пиво в Русия, като държи правата върху над 25 бранда, сред които са Efes Pilsener, "Старый мельник", "Золотая бочка", Kozel и др.

В Русия работят и 14 турски предприятия за производство на автомобилни компоненти. Турският Koc Holding има и завод за производство на битова техника с марките Grundig, Bregenz, Arctic и Blomberg

Един от най-големите производители на стъкло - промишлената група "Русджам", част от турската Sisecam, има 4 завода в страната.