Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът трябва да формира комисия с лица от трите власти във връзка със записите на бившия председател на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в което се коментира казусът „Червей”. Това призова на влизане на заседанието на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, цитиран от "Фокус".

Според един от тримата големи в съдебната власт, в случая няма как да не се намеси и президентът с идеята да се формира комисия с лица от всяка една от трите власти.

Контрааргументът ще бъде, че няма законов текст, но моралът стои над закона“, допълни Панов. Той посочи, че трябва да има диалог между институциите и самият той е готов на среща с Росен Плевнелиев.

По думите му, Ченалова иска да говори, но въпросът е кой ще я чуе.

(До момента позицията на ВСС е, че трябва Етичната комисия да се занимае със скандала, като неин председател е Ясен Тодоров, който също се споменава в записите, б.р.).

„Въпросът е пред кой орган и по какъв начин тя може да изложи това, което иска да каже. За да може тя да говори, трябва да има пред кой да го направи. Изразих своята позиция при формирането на Етичната комисия. Очевидно тази проверка, какъвто и извод да направи комисията, трудно ще може да убеди обществото, че тя е същностна проверка по същество, че е обективна и прозрачна. Заседанието на Етичната комисия беше закрито - ако беше открито, то щеше да е част от публичността“, коментира Лозан Панов.

„Ето тук вече идваме до онзи институционален вакуум, в който няма как прокуратурата да прави разследване, след като по някакъв начин името на главния прокурор също е замесено (засега прокуратурата обяви, че ще разследва откъде са се появили записите, а не какво се твърди в тях, б.р.). Този вакуум не е случаен. Трябва да се търсят решения, свързани с морала. На въпроса, който може да ми зададете - дали ВСС може да го направи, моето мнение е, че органът трябва да бъде съставен от трите власти. В тези записи става дума за лица от изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Орган, който стои над тях, трябва да направи това разследване“, добави той.

Според него, при условие че се споменават имената на членове на ВСС, ако това е орган, който стои в полето на съдебната власт, какъвто и извод да направи, ще бъде дискредитиран още от самото начало. 

Според министъра на правосъдието Христо Иванов, Европейската комисия е излязла със становище, което казва очевидното, но не става въпрос за отстраняване на главния прокурор.

„Нещо, което отдавна се повтаря, че трябва по тези изнесени факти да се направи задълбочена и изчерпателна проверка по начин, който не позволява на засегнатите лица да оказват влияние върху нея. Там за отстраняване на става дума, а че не трябва да има влияние на засегнатите лица“, каза той.

Преди три дни съдийката Нели Куцкова също призова президентът Росен Плевнелиев да заеме позиция и да сформира независима комисия за разследване на случая.

Ключови думи

Коментари

Един Рапон

Ало, Румянке, кви са тия глупости из медийте, ма? Затова ли сме те сложили там? Я малко по-сериозно.

DogWoman

Явно всички са се видели в чудо, щом председателят на ВКС едновременно предлага комисия при президента и признава, че няма правна основа за това. И накрая всичко опира дотам, че Цацаров трябва да разследва и обвинява сам себе си, с комисия или без комисия. Задънена улица, струва ми се.

Какво мисли вицепрезидентът по случая?

Е тогава съвсем ще се замърси средата.

DogWoman

Какво мисли не знам, но знам какво ще каже...."Това не е наша работа", "Разделението на властите е в основата на съвременната държавност" и "Съдебната система има ресурси да се справи със ситуацията без външна намеса" :)

DogWoman

Точно си мислех, че "но моралът стои над закона" никак не ми харесва като формулировка. За да е ясно - не защитавам никого от намесените в тая гадна афера, а го споменавам, понеже не може, тъй като на мен Янева, Ченалова, Цацаров и пр. са ми несимпатични, в един момент да съм съгласна, че "моралът стои над закона", а после, ако в друг случай участниците са ми симпатични, да споря, че не може кой да е "морал" да "стои над закона", защото почва да намирисва на Народен съд.

Е нема такъв. Всички управляващи начело със Слънцето изпитват ужас от мисълта за законност. Две-три воюващи мафии, всяка със "свои хора" -- това да, това са го играли вече и го разбират. Действащи институции, нормална държава -- както те биха го нарекли, простотии -- за нищо на света!

Моралът стои над закона - много правилно,но пак няма да има кой да го чуе. Човекът простичко им казва,че ако имат морал,всички замесени щяха вече да са си подали оставките.Но къде ти,в България това е мечта неосъществима.

Какво е това животно орган над всички? Трябва да е нещо велико.

Радев

Панов да не се надява на безхарактерния Чехльо, който и думичка не е обелил, откакто гръмна скандала. Т.нар. президент в момента си наляга парцалите и е готов на ръце да ходи пред Боко само и само да го номинира за втори мандат, което разбира се, няма как да стане.

Развеселен

нели куцкова, която загуби президентските избори с Пешо Коня през 2001-ва дава акъли на Плевнелиев как да ги загуби и той

карлстон

кой чува английските и немски вестници които цитирам Европа се ртеси нато се чуди как да се оправдава бюджет се приема в страната недоволстват структори избиваме се по пътищата а правителството една седмица на воаяж в КИТАЙ питам народа и онези които четат с кои пари с техните ли джобни или нашите

Мери Драганова

Другарю Паное, какво разбеа, като искаш толкова да чуеш Ченалова. Разбахе ли нещо, Трябва ти и на теб шоу, и скандал в който никой друг освен Борисов да бъде дескредитран, защото не мже да го наказваш но може да го оплюеш, До един престъпници, Няма да се хване на твоята въдица Президента, че и него да оплете,

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.