Вероятност да пострадаме от спирането на газовите доставки към Украйна има, но има и възможности, от които можем да се възползваме. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Нова телевизия в коментар дали България ще пострада от спирането на газовите доставки от Русия за Украйна. Точно от Киев идва транзита на синьото гориво и за нашата страна.

"Има една приказка на Конфуций – когато има вятър, някои се крият зад стени, други строят вятърни мелници", каза Овчаров.

Според него въпреки свалянето на руския изтребител Русия и Турция ще се разберат, но е очевидно, че Анкара ще загуби едно от нещата, за които се бори много – да стане енергиен хъб на входа на Европа.

"Сега България е алтернативата, но ние сами си загубихме предимствата с прекратяването на "Южен поток" преди две години. Нека припомним как Бойко Борисов стана говорител на Турция за т.нар. зона за сигурност. Борисов го направи в момент, в който никой в Европа не подкрепяше тази идея", добави Овчаров.

Той коментира и вчерашната декларация на ДПС в защита на действията на турските ВВС.

"Движението подсказва, че се превръща в рупор на турската политика. Не ми се иска да имаме българска партия, която се явява агент на чужда държава", каза Овчаров.

Според него БСП трябвало да се противопоставят по-остро на ДПС, тъй като Янаки Стоилов говорил по-скоро в свое лично качество.

"Няма международна коалиция срещу "Даеш". Всеки си решава своите проблеми в региона – Турция да няма кюрдска държава, Русия пази интереса си, САЩ обаче още не са решили какво искат в този регион дотук. Ние също нямаме позиция, а сега има възможност, като духа вятърът, да си направим една мелничка", каза Овчаров.

Според бившия лидер на столичната организация на БСП в момента ръководството на Столетницата се държало неадекватно, а сривът в доверието изглеждал необратим.

"Малко млади хора сега гласуват за БСП и БСП сега е партия на миналото – нея я чака същият разпад като в Полша и Унгария. Нужен е изцяло нов модел – първо стабилизация и събиране на отломките. Мишо Миков обаче върви в обратна посока – разбиват се структури", каза Овчаров.