Турция не е пращала каквито и да е предупреждения за нарушаване на въздушното ѝ пространство от страна на сваления руски бомбарбировач Су-24. Това твърди оцелелият щурман на самолета Константин Мурахтин.

"Нямаше никакви предупреждения. Нито по радиообмена, нито визуални. Въобще нямаше никакъв контакт. Затова не сме си променяли първоначалния курс. Трябва да е ясно, че скоростта на един бомбардировач и на един изтребител Ф-16 е съвсем различна. Ако са искали да ни предупредят, то можеха да се покажат и да се долепят до нас. Това не се случи. Ракетата дойде в опашката на нашия самолет изневиделица... Не я видяхме, за да направим противоракетна маневра", разказа пилотът, който бе спасен миналата нощ от руски командоси.

Щурманът на бомбардировача изключва възможността самолетът да е попаднал във въздушното пространство на Турция.

"Това е изключено, дори и за секунда не сме влизали на турска територия, още повече, че ние летяхме на височина около 6000 метра, а времето бе съвсем ясно. Видях прекрасно на картата и по местността къде е границата и къде се намираме ние", казва Мурахтин.

Спасеният щурман подчерта пред тв канала Россия24, че иска да продължи военната си служба в Сирия и че иска да се върне в авиобазата Хмеймим. 

"С нетърпение очаквам да ме изпишат, зя да се върна веднага в строя. Ще помоля да остана в същата авиобаза, дължа го на командира", обяснява щурманът.

Според него екипажът на руския Су-24М многократно е летял в района на инцидента и зо е познавал "като петте си пръста". 

"Неведнъж сме изпълнявали бойни полети там и сме се връщали обратно. Аз като щурман там познавам всяко възвишение. Мога да се ориентирам даже и без прибори", казва още Мурахтин.