Временната комисия за промените в конституцията ще гледа днес на второ четене промените в основния закон, касещи съдебната реформа.

На първо четене парламентът прие няколко важни текста. Единият е за разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска. Най-големият спор, свързан с тези колегии, е какво да е съотношението между политическото представителство и магистратите. Към момента в прокурорската колегия има паритет между представителите на прокуратурата и парламента, докато в съдийската съдиите са мнозинство. От ДПС обаче, без чиито гласове тези промени няма как да минат, са против подобно разпределение. За промени в Конституцията са нужни 180 или поне 160 депутатски гласа.

Преди два дни лидерът на ДСБ Радан Кънев призна, че промените в Конституцията ще бъдат доста окастрени. Той каза, че във всички парламентарни групи има страхове или зависимости, когато става дума за прокуратурата.

"Страхът е от злоупотреба от страна на прокуратурата. Другият страх е, че нивата на корупцията в съдебната система са пряко свързани с медиите. Т.е. ако не страхът, че ще тръгнат по петите ти прокурори, то страхът, че ще тръгнат по петите ти журналисти е твърде реалистичен. А това е сериозна спирачка", призна Кънев.

Изказването на Кънев бе на дискусия, организирана от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Тя предлага 7 радикални изменения на Конституцията - независимост на прокурорите от главния прокурор, намаляване на мандата му, както и на ВСС, явно гласуване във ВСС, намаляване на парламентарната квота в него, независим зам. главен прокурор за корупцията, обжалваемост на всички административни актове в съда.

Депутати от Реформаторския блок внесоха повечето от тези предложения като поправки в основния закон. Повечето от тях обаче едва ли ще получат подкрепа от останалите партии. Кънев призна, че за по-радикалните промени, които бяха орязани чрез "историческия компромис", не е имало дори обикновено мнозинство.