Броени дни след като зае премиерския пост в Полша, Беата Шидло се появи на традиционната правителствена конференция на фона само на полски знамена. До този момент редом с тях стоеше и европейският флаг.

Попитана за промяната Шидло каза, че Полша остава в Европейския съюз и НАТО, но националните проблеми трябва да бъдат поставяни и обсъждани на фона на националния флаг. По тази причина бъдещите правителствени пресконференции „ще бъдат провеждани само с най-красивото червено-бяло полско знаме“, заяви Шидло.

Това даде повод на бившия белгийски премиер и сегашен европарламентарист Ги Верхофстад да напише в Туитър:

„Значи вие не искате европейския флаг, но все пак искате европейските пари?“

Консервативната партия „Право и справедливост“, към която принадлежи Беата Шидло“, спечели изборите с достатъчно мнозинство, за да формира правителство без коалиционни партньори, което се случва за първи път в демократичните години на Полша. Президентът Анджей Дуда е от същата партия. Новият външен министър Витолд Вашиковски вече направи изявления, че мигрантите нарушават международното право и ще донесат проблеми на Европа, като се позова на личните си познания за културата им като посланик в Иран.