Volkswagen съобщи, че е получил одобрение да отстрани проблемите в 70% от дизеловите си двигатели с измамен софтуер и е сключил сделка с Агенцията за защита на околната среда (ЕРА) в САЩ да ѝ представи достъп до програмата, използвана и при други мотори, съобщи Блумбърг.

Германският регулатор KBA е одобрил софтуерен ъпдейт за двулитровия дизелов двигател и е дал принципно съгласие за подобен план и за по-малкия, 1,6-литров двигател.

Междувременно EPA е позволила на германския производител да получи одобрение за нова версия на софтуера и при 3-литровите дизелови двигатели, заради които в САЩ бяха спрени продажбите на Porsche Cayenne.

И двете сделки показват напредък в скандала, който VW среща на три фронта - измамен софтуер, инсталиран в над 11 млн. автомобили с 1,2, 1,6 и 2-литрови двигатели в цял свят, несъответствие с емисиите въглеродни окиси при 800 000 автомобили и съмнителен софтуер, инсталиран в 3-литровите дизелови двигатели, вграждани в автомобили с брандовете VW, Audi и Porsche в САЩ.

Според анализатори поради по-евтиното решение, получено в Германия - ъпдейт, вместо конструктивни промени, цената на сервизната акция намалява от 16 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Новината доведе и до поскъпване на акциите наавтопроизводителя, които увеличиха стойността си с 2,14% до 127,70 евро.