Законът за изпълнение на конвенцията за касетъчните боеприпаси се оказа избухлива тема в парламента на извънредното заседание днес. Председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, част от управляващата коалиция, излезе малко след чл.5 на законопроекта, и заяви на депутатите на ГЕРБ:

"Извинете, ще го кажа направо - това е лобизъм."

Член пети предвижда частници да могат да внасят, изнасят и транспортират през България боеприпаси от този тип, стига да е с цел унищожаване. Патриотичния фронт в лицето на Михаил Михов и Димитър Байрактаров бяха против "внос", тъй като според тях това може да създаде нов бизнес, и да направи България "сметище на Европейския съюз".

В крайна сметка излезе и лидерът на ПФ, за да обясни на ГЕРБ, че е хубаво да не се унасят от успехите си на местния вот.

"Внимавайте с люлката на изборите - сега може да ви е залюляла напред, но после ще има откат назад."

Според Симеонов, това е четвъртият лобистки закон, който ГЕРБ предлагат за този месец. Другите три са законът за акцизите на домашния алкохол, въпросът с "изсветляването" на таксиджийския бизнес и новите акцизи на цигарите.

Депутатите решиха в началото на месеца малки обекти за дестилация вече ще се считат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000, както беше до момента. Това е нов удар срещу домашните производители - сега тези с казан между 500 и 1000 литра ще трябва да плащат двоен данък на хектолитър чист алкохол.

Според първоначалната идея, всички таксиметрови шофьори трябваше да бъдат назначени на трудов договор от фирмите превозвачи или самите те да станат превозвачи. Внесена в последния момент поправка обаче отложи крайния срок за 1 юли догодина. 

В средата на месеца парламентът начело с ГЕРБ промени Закона за акцизите, като реши цигарите от високия ценови клас да поскъпнат драстично, а тези от нисък клас - минимално. 

Коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок заподозряха, че става въпрос за лобистки поправки, които облагодетелстват "Булгартабак", в който съвсем официални 5% от собствеността притежава депутатът от ДПС Делян Певски, и другият роден производител на цигари "КТ Интернешънъл" (собственост на  "Винпром Пещера").