Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Швейцарският фармацевтичен гигант Novartis обяви серия от мултимилиардни сделки с други международни компании, които ще увеличат неговата финансова ефективност, съобщи АП.

Базираната в Базел компания ще купи производството на лекарства за лечение на рак на GlaxoSmithKline (GSK) за $ 14,5 млрд., като може да брои още $ 1,5 млрд., ако бъдат постигнати определени цели.

В същото време Novartis продава на GSK бизнеса си с ваксини за $ 7,1 млрд.

Двата гиганта създават нова компания за потребителски продукти, свързани със здравето. Джойнт-венчърът ще обедини бизнеса на Novartis с лекарства без рецепта с този на GSK, като така ще бъде създадена компания с годишни приходи от над $ 10 млрд. В общата фирма Novartis ще държи 36,5%, като нейните основни производства ще са болкоуспокояващи, сиропи за кашлица, лекарства срещу настинка и дерматологични препарати.

Междувременно Novartis продава своето производство на ветеринарни медикаменти на американската Eli Lilly & Co. за $ 5,4 млрд.

Според изявление на шефа на Novartis Джоузеф Хименес в резултат от сделките приходите на компанията ще намалеят с около $ 4 млрд. от сегашната им годишна стойност от $ 60 млрд., но печалбата ще се увеличи заради включване в портфейла на онкологични медикаменти.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.