Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейските вътрешни министри ще обсъдят на извънредна среща утре въвеждане на т.нар. "систематичен контрол" на гражданите на ЕС, които преминават външните му граници както и на регистър на пътниците в самолетите подобен на американския, съобщи днес представител на люксембургското председателство на ЕС. Евентуалните мерки ще бъдат в отговор на атентатите в Париж от 13 ноември и слабостите в граничния режим, които те оголиха.

Сега в повечето случаи полицията по външните граници проверява паспортите на гражадите на страните-членки за това дали са истински и дали съответстват на носителите си. В редки случаи, при проверки на случаен принцип или възоснова на анализ на риска, граничарите пускат името на собственика на паспорта в базата данни на Шенгенската информационна система, за да проверят дали той не е издирван за нещо. Според експерт от Комисията това става в между 10 и 20 на сто от случаите.

Държавите-членки сами решават с каква честота да правят тези проверки и кого да подлагат на тях. Сега Съветът на ЕС, в който те са представени, иска да направи тези проверки задължителни във всички случаи. За целта е необходима промяна на Граничния кодекс на европейската зона без граничен контрол известна като Шенген.

Промените биха засегнали и България и Румъния, които макар да не са членки на Шенгенската зона, са свързани с нейната информационна система и са длъжни да задържат лица регистрирани в нея за издирване.

Европейската комисия заяви по-рано тази седмица, че не иска да предлага изменение на Кодекса за въвеждане на систематични проверки на европейските граждани. Съветът обаче може да я задължи да направи това. Комисията се страхува, че твърде много промени в кодекса могат на практика за подкопаят основите на свободното движение в Европа.

Предишни промени от 2013 година позволиха на държавите от зоната временно да възстановяват контрола по вътрешните ѝ граници в извънредни обстоятелства. Няколко от тях направиха това заради миграционната криза.

Европейският регистър с имената на пътниците е предложение на Комисията, което отлежава в Европейския парламент от 2011 година. Срещу него възстават защитниците на неприкосновеността на личните данни на гражданите. Този регистър обаче е мощен инструмент на органите за сигурност за бората срещу тероризма. Той позволява на службите да знаят предварително подробности за всеки пътник на борда на всеки полет и да предотвратяват както атентати, така и придвижване на терористи.

В момента по европейския пътнически регистър се водят преговори между Комисията, Европейския парламент и Съвета, от които може да се очаква споразумение до края на годината, каза представителят на председателството.

По думите му не мога да се изключат и дискусии да обмен на разузнавателна информация, макар той да е от изключителна национална компетенност и ЕС да няма роля в него.  Може да се очаква обаче заключенията на Съвета да обърнат внимание на правителствата да използват пълноценно информационните системи, с които са свръзани в ЕС - Шенгенската, както и между съдебните регистри на страните-членки.

Други точки в дневния ред на министрите ще включват предложение на Комисията за осънременяване на директива за режима на огнестрелните оръжия в ЕС, създаване на Европейски център за борба с тероризма, сътрудничеството между финансовите разузнавания на държавите. 

Ключови думи

Коментари

DogWoman

Ами нужно е май. Тъй както прескачат между Франция и Белгия, никак не е положително за международния тероризъм.

Една патка мислила, мислила, и накрая умряла от мислене.

дебелян пеевский

Не Европа, а Шенгенска Европа. Ганьо пак ще лапа немития на опашките, благодарение на Рапона, Цецо и прочая герберастка сволоч.

Чети внимателно, преди да пишеш

"За целта е необходима промяна на Граничния кодекс на европейската зона без граничен контрол известна като Шенген. Промените биха засегнали и България и Румъния, които макар да не са членки на Шенгенската зона, са свързани с нейната информационна система и са длъжни да задържат лица регистрирани в нея за издирване".

Щирлиц е на път да пропише на руски, май.

socialen

Дяснолибералният англосаксонски Капитализъм по американски образец / Класическият Пазарен либерализъм, познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство, Пазарен Фундаментализъм, Обективизъм, Монетаризъм и Остеритет, съсипаха Европа. Навсякъде безработица, безперспективност, Неравенство на нивото преди Втората Световна Война, рецесии, икономически депресии, дългови кризи и фасадни демокрации.

socialen

Неолибералната, пазарнофундаментална, либертарианска с-ма в Европа започна да се изражда и да произвежда масово фанатици! Например, само по официални данни, близо 15.000 млади западноевропейци в най-плодотворната възраст, м/у 19 и 35 години, се бият в редиците на ИД.

тука е така

Социален,ти си от хората които смятат че всичко трябва да им дойде на готово отгоре,за теб или коминизъм или нищо в чиста форма,ако може да си от управляващите все пак де.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.