Американските регулатори одобриха за консумация вид генетично модифицирана сьомга, като по този начин я направиха първото трансгенно животно, предназначено за американския пазар, съобщи АФП.

Решението на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) идва след години на спорове около рибата, която е атлантическа сьомга с добавени гени на тихоокеанска "чинук" сьомга, за да бъде накарана да расте по-бързо.

ГМО-сьомгата, наречена AquAdvantage, е създадена от масачусетската компания AquaBounty Technologies.

"FDA смята, че те са покрили всичките регулаторни изисквания за одобрение, сред които е и това, че храната, приготвена от рибата, е безопасна за консумация", казва Бернадет Дънам, директор на Центъра за ветеринарна медицина на държавната служба.

Регулаторът е определил, че храната, приготвена с новия вид сьомга е толкова безопасна и питателна, колкото и от другите естествени атлантически видове сьомга и че няма значими биологически разлики в хранителния профил на ГМО-рибата в сравнение с другите култивирани атлантически сьомги, казват от FDA.

Въпреки това трансгенната риба може да бъде отглеждана само в два наземни развъдници с изолирани резервоари, разположени в Канада и Панама. Одобрението не позволява тя да бъде развъждана и отглеждана в САЩ, казват от администрацията.