Между 1 и 6 май, по време на празниците, за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата. Това каза пред БНТ проф. Стоян Тонев, заместник-кмет по здравеопазването в Столична община.

"В София върви гигантско строителство, което е положителен момент, но затруднява движението. За да разпределим линейките, така че да можем да съкратим тези златни 20 минути, нужни за пристигане на екипите на Спешна помощ, това е един от вариантите - линейки да бъдат разположени на бензиностанциите", обясни Тонев. 

Първата страна, която направила това нововъведение, била Холандия. Там "Шел" е монополист, дал е и възможност линейките да зареждат безплатно на техните бензиностанции, разви идеята си бившият шеф на Военна болница.

В София още се водели разговори, от общината имали съгласието на няколко бензиностанции. "Между 1 и 6 май за първи път ще го изпробваме, за празничните дни. Част от екипите тогава ще бъдат от общинските болници", каза Тонев. 

В столицата реално в най-добрите дни има между 20 и 24 екипа на "Спешна помощ", в най-лошите дни - между 14 и 16 екипа. Искаме да постигнем между 25 и 30 екипа на "Спешна помощ", в празничните дни.

Ако опитът между 1 и 6 май се окаже успешен, до месец се очаква да се въведе системата.