"Араби щурмуват НБУ с викове Аллах Акбар". Тази "разтърсваща", "шокираща" и "разбиваща" "новина"  в сряда мълниеносно се разпространи в интернет и се радваше на голям интерес.

Историята, тръгнала от BIG5, имаше всички елементи, необходими да привлече вниманието, особено след драматичните събития в Париж. И се оказа поредният нагледен пример как се води хибридната война. 

„Случи се във вторник около 12,30 ч. на обяд. Влязоха, викайки доста агресивно „Аллах Акбар“, минаха по коридорите, крещейки, после се изнизаха. За щастие до спречкване със студенти не се стигна“, обясни свидетелят на случката, която няма аналог до момента.

Тежката новина за нападнатия от друговерци университет беше гарнирана и със съответния бекраунд - неприятната му близост до Агенцията за бежанците и тяхното масирано присъствие там, бездействието на кметицата Йорданка Фандъкова и припомняне на случка с изнасилена студентка, дело според сайта на сириец и т. н.

По някое време през деня се оказа още и че: "Девет патрулки пазят студентите от НБУ от арести". 

Сигнал обаче за ужасния инцидент, кой знае защо, се оказа, че няма подаден в Шесто РПУ.

Въпреки анонимността и непотвърдеността на фактите историята достигна даже до парламента и до правителството. В сюжета беше замесен и зам. вътрешният министър Красимир  Ципов, който трябваше да дава обяснения за случилото се на вътрешната комисия на Народното събрание. След проверка той докладва, че няма информация за случилото се. 

Това не попречи в късния следобед "Блиц" да излезе със заглавие: "СДВР тараши Нов български университет заради слух за бежанци". Като в подзаглавието се самоопровергаваше: "Не се потвърждава в сградата да е имало чужденци, съобщават от полицията".

От НБУ излязоха и със специално изявление по случая, тъй като в цитираните "информации" тяхното становище не фигурираше: 

"След публикуването и разпространението на тези материали НБУ беше обект на засилен медиен интерес и интензивни въпроси от страна на студентите. С оглед успокояване на общественото напрежение, бихме искали да уверим всички, че не е имало такава случка и сме готови да предоставим записите от нашите охранителни камери на разследващи органи, в случай че към тях има интерес. Всички студенти, които се приемат за обучение в Нов български университет, преминават през процедури за прием съгласно закона, а чуждестранните студенти от трети страни и през процедурите на съответните институции."

За да се гарнира "бежанската" тема в "Стандарт" по-рано се появи заглавие, че "НБУ ще приема бежанци без статут". Тя също се радваше на интерес в братски сайтове като "Блиц", "Бултаймс" и т. н.

От университета опровергаха и тази "информация".

"В онлайн пространството в последните два дни излязоха и бяха мултиплицирани публикации с невярно съдържание, твърдящи, че на територията на НБУ са се случили набези, че студентите масово не посещават лекции от страх и че в Университета са приети за обучение бежанци. И трите твърдения категорично не отговарят на истината", се казва в съобщението от НБУ.

Подобна "новина" в руския вестник "Известия" се наложи да бъде опровергавана от Държавния департамент на САЩ.