Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Шестдесет и шест джихадистки заговорници са били арестувани и осъдени за повече от една година в САЩ, съобщава „Дейли мейл“. Терористичната групировка „Даеш“ е твърдо решена да извърши клане като това от Париж във федералната столица на САЩ – Вашингтон, разкриват документи на следствието срещу терористите, сред които има и жени. ФБР специално се опасява, че екстремистите може да изберат за атака 26 ноември т.г. , когато е Денят на благодарността или по Коледа и Нова година, разкри „Вашингтон таймс“. Сред осъдените има бежанци от Босна и Херцеговина, които са осигурявали финансова подкрепа на терористите. Друг от тях е роденият в Йемен Муфид Елфгиих, който е гражданин на САЩ и е бил арестуван, след като е установено, че е набирал доброволци да се бият за каузата на „Даеш“ в Близкия изток. Кубинският имигрант Моран Диас от Минесота пък се бил въоръжил с карабина със снайпер и се готвел да разстреля невинни хора с куршуми, гравирани с надписа „Ислямска държава“. Приелият исляма американец Кристофър Лии планирал да постави до Капитолия във Вашингтон изработени от него бомби във водопроводни тръби. Санитарката Шанън Майриин Конли се влюбила в терорист ислямист и била арестувана, когато се опитвала да напусне САЩ, за да се омъжи за него. На процеса тя заявила, че американките се обличат като леки жени и характеризирала себе си като „робиня на Алах“. Ноел Валенцас и съквартирантката и Асиа Съдъки подготвяли в нюйоркския квартал Куинс атентат с газови бутилки и саморъчни бомби, изработени от изкуствен тор и петрол. Документи от процеса показват, че една от целите им било погребение на полицейския офицер Рафаел Рамос, който бе застрелян от гангстери заедно с колегата си Венджиан Лиу през декември 2014 г. Фалех Мюмюни от Стейтън Айлънд, Ню Йорк, бил осъден за подготвяно покушение срещу агент на ФБР заедно с йеменеца Алаа Садех. Малко преди 4 юли т.г агенти на ФБР задържали в Ню Джърси група от петима терористи, които подготвяли да взривят бомба по време на празненствата за националния празник на САЩ. Това са само част от разкритите и пратени в затвора ислямисти. Според Дейли мейл“ има още заловени екстремисти, но информацията за тях се пази в тайна, за да не се разкрият секрети, които биха нанесли вреди мна националната сигурност на САЩ.

След кървавата драма в Париж на 13 ноември ФБР е спряло отпуските и всички агенти на контраразузнаването на САЩ са заети да следят за подозрителни лица в 50-те щата на страната.

Президентът Барак Обама настоява, че захлопването на портите пред лицето на бежанците от Сирия е предателство към американските ценности. 34 губернатори на щати обаче са против приемането на нови пришълци от Сирия като изтъкват, че сред тях сигурно има законспирирани терористи. Подозренията им се оправдават, след като в Хондурас бяха арестувани петима сирийци с фалшиви гръцки паспорти. Групата се опитвали да се добере по суша до САЩ. Петимата мъже били задържани в хондураската столица Тегусигалпа, след като пристигнали от Коста Рика.

Междувременно конгресменът от Тенеси Глен Касада заяви, че трябва да бъде вдигната под тревога Националната гвардия на щата, за да бъдат задържани пристигащите сирийски бежанци. „Не ме интересува какво мислят бюрократите от Вашингтон или назначените отгоре съдии. Трябва да съберем бежанците и учтиво да ги върнем в лагера на имиграционния център“, посочил той. Касада е категоричен, че Тенеси не бива да приема пришълците от Сирия, защото сред тях може да има ислямски терористи, готови да убиват мирни жители на щата.

Белият дом разпространи съобщение, че Обама може да наложи вето върху евентуално решение на Конгреса да бъде спряно разселването на бежанци от Сирия в САЩ, съобщи „Вашингтон таймс“. В заявлението се казва, че „висш приоритет на администрацията на САЩ е гарантирането сигурността на гражданите“.Посочва се, че пришълците щели да бъдат подлагани на щателни проверки от ФБР и Управлението за вътрешна сигурност, за да се установи, че те са „безопасни“. „Това още повече ще засили подозренията на на Капитолийския хълм, където републиканците и някои демократи не се доверяват на тези мерки за безопасност“, пише вестникът.

По повод повод декларацията на Белия дом за процедурите, целящи да установят дали пришълците не са свързани с „Даеш“, експерти на тайните служби заявиха, че това е невъзможно. Ирак, Сирия, Йемен и Либия, откъдето идват бягащите от кървавите конфликти, са във война от години. В тези страни отдавна не работят държавните учреждения, които събират и съхраняват лични данни за издаване на документи за самоличност. Изобщо не съществува възможност по компютърен път да бъде установена самоличността на пристигащите. Всеки паспорт, който изглежда автентичен, че идва от някоя от тези държави, може да е фалшификат, купен за няколкостотин долара, смятат специалистите.

Проучване на общественото мнение в САЩ, разпространено от агенция „Блумбърг“ показва, че болшинството американци са против приемането на бежанци от Сирия. След връщането на Обама от международния форум на АПЕК в Манила, се очаква сериозен сблъсък междъ президентството и изпълнителната власт. Ръководството на метната организация на Републиканската партия в Южна Дакота обяви, че ще внесе искане за импийчмънт на президента Барак Обама. Това не звучи сериозно, защото изглежда повече като провинциална прищявка, но със сигурност предвещава, че над главата на държавни глава се събират буреносни облаци.