Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Заседанието на парламента започна с декларации по повод атентата в Париж. В тази на ГЕРБ, изчетена от Цветан Цветанов бе изказана солидарност както с жертвите от този атентат, така и със загиналите при атентата в руския самолет над Египет. В своята декларация ДПС спомена и скорошните атентати в Анкара.

Цветанов заяви, че теористичният акт е не само срещу Франция, а срещу целия демократичен свят.

"Това е удар срещу смисъла и целите на съществуване на ЕС. Очевидно имаме пропуски в образованието и интеграцията. Срещу себе си нямаме класически враг. Заплахите са асимтерични, единственият начин е обединението. Подкрепяме идеята, че политическите различия между отделните държави трябва да бъдат загърбени. Противопоставяме се на опитите да се прехвърля вината върху цяла религия, да се поставя знак на равенство между терористите и бежанците. Да покажем на народите на Франция и Русия, че не са сами", каза Цветанов.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев заяви, че актове като атентата в Париж разтърсват всяко нормално човешко същество.

"ПГ на ДПС осъжда остро и категорично кървавия чудовищен акт в Париж и всички терористични действия в различни точки - Анкара, Кения и др. Те са посегателства срещу демокрацията и съвременната цивилизация. Всички трябва да уважаваме и ценим живота преди всичко друго. Дълбоко скърбим за жертвите от Париж и други места по света. Страданието и солидарността ни обединява с френския народ. Необходими са нови стратегии и ново визионерство за Европа, съвместно мирно съжителство и мултикултурен свят", каза Кърджалиев.

И допълни:

"Човешката трагедия не трябва да се посреща с крушуми. Най-голямият враг на исляма е изслямизмът. Съвременният свят трябва да прави разлика между тези, които могат да се молят и тези, които могат да стрелят. Доброто е по-силно от злото" 

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов също изчете декларация, в която заяви, че солидарността не бива да ни пречи да видим основния проблем.

"Европейските политици претърпяха провал. Те поставят Европа като заложник на чужди конфликти - американски, руски. Заложникът Европа е заложник във война. Сред т.нар. бежанци, за които се проляха крокодилски сълзи, има мнозина, които не се спасяват от война. Една част търсят по-лесен живот, други идват, за да отнемат нашия живот. Време е ние като европейци да си отворим очите и да настоваме за друга политика, която да гарантира сигурността на европейските граждани. Ако се гордеем с ценностите, нека да ги браним", заяви Каракачанов.

Според него границите трябва да бъдат затворени, а националните държави трябва да поемат част от сигурността.

"Либералните клишета в последните 20 години се провалиха. ЕС трябва да има собствена позиция в защите на своите интереси, заедно със своите партньори - САЩ, Русия. Брюкселксият чиновник трябва да се слушва по-често в държавите от Източна Европа. Да си отворят ушите, атаката е срещу всички.  По-добре армията да охранява границата, а не да патрулира в градовете, както се случва сега в Париж, Рим и Брюксел. Има война, трябва да браним нашата европейска християнска цивилизация", каза Каракачанов.

Янаки Стоилов (БСП) се включи в движение с декларация, която очевидно не бе предварително подготвена. Той също спомена не само атентата в Париж,  а и в Египет, Анкара, Бейрут и допълни, че може би ще се добавят и други точки. Стоилов обаче предложи по-различна гледна точка по темата.

"Дали целта е е Франция да бъде вкарана във войната в Сирия. Това вече е факт. Много крайно десни правителства използваха тези случаи, за да затворят границите си. В света няма идеи, които да обединяват хората. Тези конфликти ще се задълбочават. България няма интерес от такъв примитивен свят. Трябва да се възстанови смисълът на политиката - не като средство за разпределяне на ресурси и раздаване на власт, а като поставяне на истинските въпроси на милионите хора", каза Стоилов.

Той не пропусна да спомене ролята на транснационалния капитал "тези огромни пари". Според него има много заинтересовани този капитал да няма контрол, ясен произход и държава, която да може да го управлява. Стоилов припомни, че редица държави в Близкия изток и Северна Африка са били разградени. Той призна, че в тях не е имало демокрация, но изтъкна, че сега ситуацията там не е по-добра.

"ЕС, Русия, САЩ трябва да намерят общи отговори, да водят обща борба върху общи принципи и съгласувани действия. Ако го направят ударът срещу тероризма ще даде бързи резултати. Ако продължаваме само да изразяваме печал тези събития няма да подминават света, дано да подминават България", обобщи Стоилов.

В кратко изявление Борис Станимиров от Реформаторския блок заяви, че според него е щяло да бъде по-добре, ако парламентът е имал обща декларация по темата, за да покаже обединение.

Ключови думи

Коментари

DogWoman

Списъкът с тези, с които трябва да се солидаризираме, е даже много по-дълъг от споменатия в статията.

тука е така

Виенето за ГЕРБ във форума пак започна!

cos

Все ги дърпа към господарите им. Мечтаят да съберат демокрация с деспотизъм. Демолкрация за тях и псевдодемокрация за нас.

Аз предлагам да прегърнем Северна Корея, там няма войни, насилие, лицемерие.

Съгласен съм. Ама кой ще оглави нашата малка, но велика нация? Кой щр бъде Основоположникът на управляващото семейство? Аз предлагам Евгения Живкова. Жена от сой. Може и Тодор Славков. Ама по-добре е Владко Живков. Носи си името със себе си.

Развеселен

съгласен съм Красимир Каракачанов

И аз съм съгласен. Да македонизираме ЕС. След него и Африка и целия мюсулмански свят. И Луната. И Марс. Единствено Русия да не закачаме. Те са уникален евразийски свят. Тъй каза "развеселен". А той ги разбира междувидовите и междупланетните работи.

Трън

След като едни 240 галфона не могат да спретнат една обща декларация по тема, която крещи за единност на цивилизацията, за какво изобщо говорим, какви реформи да очакваме, каква сигурност на територията. Това са едни бездейни костюмирани паразитни лаладжии, хранещи се с кражби от фондове и субсидии.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.