Военни самолети на САЩ нанесоха днес в Сирия удар по автомобилна колона с петрол, предназначен за износ в чужбина, съобщи "Ню Йорк таймс". 

По данни на вестника, това е първият американски удар срещу схемата за контрабандна търговия, осигуряваща финансови средства за "Ислямска държава". Атакувани са стотици камиони цистерни, използвани за контрабанда на суров петрол, добиван от джихадистите в Сирия, пише изданието, цитирано от ТАСС и БТА.

Операцията, целяща да унищожи мрежата за нелегален износ на петрол, носи кодовото име "Тайдал уейв-2" (Tidal wave-2, "Приливна вълна-2"), което напомня за съюзническите удари по време на Втората световна война срещу петролната промишленост на Румъния, навремето съюзничка на нацистка Германия.

По предварителни данни са унищожени 116 камиона. Ударите са нанесени в провинция Дейр аз Зур, в контролиран от ислямистите район край границата с Ирак, уточнява "Ню Йорк таймс".

Според вестника, акцията е планирана далеч преди атентатите в Париж на 13 ноември като част от по-мащабна операция, предприета, за да лиши ИД от "доходите, с чиято помощ тя финансира военната си кампания и управлява самозвания си халифат".

По данни на изданието до момента американските военни са избягвали да нанасят удари по камиони цистерни с петрол поради опасения, че експлозиите може да доведат до жертви сред местното население. Според оценки на американците ИД разполага с над 1000 такива камиона.

За удари по петролната инфраструктура на ИД в Сирия съобщиха по-рано и френските власти, отбелязва ТАСС.