От 2008 г. насам Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) е прикрила 155 допинг проби. От тях само 15 са на руски атлети. А останалите?

Разкритието и въпросът отправи руският спортен министър Виталий Мутко, цитиран от медии в родината си.

По този начин от Москва отвърнаха на удара, нанесен от Световната антидопингова агенция (УАДА), която в доклад обяви, че руски лекоатлети масово мамели с допинг на най-големите първенства. УАДА предложи на ИААФ да извади от програмата си за 2016 г. Сборная, като санкцията да важи и за олимпиадата в Рио де Жанейро.

Повече информация по скандала ще има другата седмица. Дотогава руската федерация по лека атлетика трябва писмено да отговори на ИААФ.

Междувременно Мутко даде сигнал, че Русия няма се даде просто така. Той отхвърли обвиненията в доклада. Министърът обяви, че ще сътрудничи на УАДА, а от антидопинговата агенция смечкиха тона към нарочените за допинг измамници.

Допингът не е изсмислен в Русия. Към 160 спортисти всяка година са разкривани за употреба на непозволени средства в страната ни, добави Мутко. Президентът Владимир Путин също се намеси и защити своите сънародници.

Руската допинг лаборатория работела на принципа и по методологията на УАДА, поради което не били възможни злоупотребите, за които е обвинена. Русия е вложила в нея 22,5 милиона долара. В началото на седмицата лабораторията бе затворена от УАДА.