Министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви във фейсбук, че е успял да осъди за обида тв журналиста Сашо Диков.

Ето пълния текст на статуса му в социалната мрежа:

Днес осъдих лицето Сашо Диков (не мога да го нарека журналист, защото за мен това е достойна професия, в която се трудят много хора с чест и професионална етика). Осъдих го за нанесени обидни квалификации към мен и близките ми в ефира на една национална телевизия. Телевизия, която уважавам и ценя и смятам, че също като мен пострада, допускайки до ефира си тази персона.

Заведох това дело не толкова заради себе си, колкото и да бях засегнат, а заради моите колеги министри и институциите, които те представляват. Като юрист, искам само да припомня два члена от Конституцията на Република България:

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

Чл. 39. 
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Икономическият министър е приложил и факсимиле от съдебното решение:

Обидата, която може да се прочете в текста на решението, е оценена с глоба за тв журналиста от 1512 лева. Диков трябва да плати и разноски по делото в размер на 155,87 лева.

Решението може да бъде обжалвано.