Планът на братята Велчеви (Милен и Георги) и Спас Русев е да овладеят БТК. Тази сделка се прикрива отгоре от Пеевски, който има голяма тежест в правителството на България, в това число и в прокуратурата. Това заяви в интервю за руския "Первий канал", излъчено и по ТВ7, руският бизнесмен Дмитрий Косарев. Отскоро той се представя за собственик на 76 на сто от акциите на "Виваком" (БТК).

"Пеевски е сивият кардинал, който фактически ръководи прокуратурата на България и в някаква степен и правителството. Неясна е ролята на правителството в София, която го позволява", казва Косарев в интервюто.

Според него българските власти не защитават интересите на държавата си, допускайки незаконна продажба на компанията от фирмата "ВТБ Капитал", ръководена от Милен и Георги Велчеви. Той припомня, че акциите на телекома са запорирани както в София, така и в Люксембург.

"Изпратил съм писмо до правителството и до главния прокурор на България, но няма никаква реакция. Имам чувството, че Пеевски блокира всичко и правителството не може да вземе самостоятелно решение, с което да има прозрачна сделка", казва руснакът.

Косарев отрече тиражираните от българските медии подозрения, че се явява просто лице, легитимиращо интересите на Цветан Василев:

"Всичките акции на "Виваком" са мои".

Освен това той отхвърли и твърденията, че работи в интерес на близкия до Кремъл бизнесмен Константин Малофеев.

"С него сме в нормални, добри, човешки отношения, но "Виваком" си е моя сделка, която няма общо с него", каза Косарев.

Според думите на бизнесмена, той е изпратил писмо до руската банка ВТБ, с което изразява готовност да рефинансира дълга на компанията от 150 милиона евро и да му бъдат прехвърлени акциите на българския телеком. От трезора обаче му искали документи, които нямали нищо общо със сделката.

"Вече сме изпратили иск в международен арбитраж незабавно да ни се върнат 33 процента от собствеността. Ще подадем и искове в различни държави за незабавно прекратяване на сделката и за възстановяване на загубите, които братята Велчеви и правителството на България ни нанесоха", каза Косарев.

Според него сега "Виваком" работела добре, но не и чак толкова добре, както в периода, когато Цветан Василев я управлявал. Мениджмънтът на БТК в момента сключвал непрозрачни договори, които обаче щели да бъдат спрени, след като Косарев влезел във владение на българския си актив.