Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повечето от вас сигурно вече са направили пролетното почистване. Отървали сте се от ненужните вещи и „обикновените боклуци“,  и домът ви „свети“ от чистота. Какво изхвърлихте? Стари дрехи, складираният цяла зима на терасата амбалаж, или ръждясалата печка „Раховец“, на която „вече ѝ беше време“?

Какво правим обаче ако трябва да изхвърляме „опасен“ боклук? Нямам предвид грозния коледен подарък от тъщата или някоя несполучлива манджа. В домовете ни има много неща, които влизат в категорията на опасните отпадъци, а ние с лека ръка ги изхвърляме в контейнерите. 

Добре де, нали мястото на боклука е кофата за смет, какъв е проблемът? Не всичко, което ползваме в ежедневието си обаче може да бъде изхвърлено в контейнерите. Дори в тези с различните цветове за разделно събиране.

В България специалното сметосъбиране не е особено популярно, главно поради липса на информация и отчасти заради собствения ни мързел. Има няколко категории отпадъци, които трябва да се изхвърлят само на определени за целта места. Кои са те и как да ги изхвърляме правилно?

Лекарства, хранителни добавки, живачни термометри

Според регламент на Министерството на здравеопазването, лекарствата с изтекъл срок на годност трябва да се връщат в аптеките. Но това важи само ако ги върнете там, откъдето сте ги купили, и то придружени с касовата бележка. Пазите ли си бележката от аспирина, купен преди 5-6 години? Не, разбира се. И няма значение, със или без фискален бон фармацевтите отказват да взимат остарели медикаменти с изтекъл срок на годност.

„Аз какво да ги правя?!“, ме попита безкрайно учудена жената в аптеката до вкъщи. „Увийте ги в нещо, и ги хвърлете в боклука... да не се вижда, че са лекарства“.

След този съвет минавам през още няколко аптеки, получавам същия учуден поглед и подобни напътствия.

Какъв е реално рискът от изхвърляне на стари лекарства в контейнерите? Може да отровят някого – бездомно животно или човек, или също толкова лошото -  да попаднат на битака. Ако се разходите из този полулегален вехтошарски пазар, може да намерите какви ли не медикаменти, включително такива които не се продават у нас. Част от тях идват от нашия боклук.

С хранителните добавки ситуацията е подобна - въпреки че повечето от тях са представяни като напълно безвредни за организма, трябва да се изхвърлят само на специално определени места. 

Живачните термометри, с които аз и повече от вас сме израснали, също много често се хвърлят директно в кофата за боклук. В тях се използва т.нар. метален живак, който е много летлив и се изпарява изключително бързо. Не е смъртоносен, но може да се натрупва в организма и да нанася трайни вреди. Живак от счупен термометър може много лесно да попадне в природата, достатъчно е да се изпари или да го навали дъжда. 

Батерии, акумулатори и техника

Всички ползваме батерии за телефони, фотоапарати, дистанционни и пр. Повечето от нас имат и автомобил, който, разбира се, има акумулатор. Същото е с техниката – печки, хладилници, ютии... Те ни служат в ежедневието, но какво се случват с тях, когато вече не са ни нужни? Хвърляме каквото  може в контейнера, зарязваме изгорялата перална до него или за по-сигурно някъде в „извънградско“. В покрайнините на София и други градове има микросметища, създадени от самите нас. 

Батериите и акумулаторите съдържат тежки метали и киселини, които са опасни за здравето ни. Те минават много лесно в природата, подобно на живака. Чрез дъжда в почвата влизат олово, никел, кадмий, манган и др. От почвата влизат в растенията и така в човешкия организъм. Отравянията с тежки метали са едни от най-опасните и нанасят трайни увреждания на здравето. Голяма част от техниката съдържа пластмаси и сплави, които се превръщат във вредни съединения дори само под влиянието на околната среда. 

Препарати от битовата химия и растителната защита

Чистим с най-различни препарати, подхранваме цветята с тор или пръскаме градината срещу вредители, но какво правим с опаковките и неизползваните химикали? Много честно те се озовават в кофата, наравно с останалия боклук, само дето не са безобидни като картофените обелки. Препарати за дома и градината се изливат директно в канала, и въпреки, че попадат в отпадните води, крият реален риск от химическо замърсяване. Куриозни случаи като кисело зеле в бидони от пестициди потвърждават опасността за хората. Намерил ги човека, измил ги, сложил зимнина вътре.. 

Решение има, информация – не   

Проблемите с опасните отпадъци могат да се решат много лесно. Нужна е само една изчерпателна информационна кампания. Знаехте ли, че Столична община има програма и план-график за събиране и извозване на опасни отпадъци от домовете ни. Програмата включва събиране на стари автомобили и части от тях, електротехника и оборудване и опасни отпадъци, в това число и химикали. 

Такива контейнери за батерии
има в повечето супермаркети,
университети и магазини на 
мобилните оператори.

Батериите и техниката се събират и от хипер- и техномаркетите. Съществуват фирми, които сключват договори с общините и раздават специални контейнери за такъв тип отпадъци, после обезвреждат и рециклират нашия опасен боклук. Магазините за техника дори предлагат отстъпки и оферти за нова уреди, трябва само да върнете старите. 

Правилното изхвърляне на отпадъци не е никак сложно, нужно е малко добро желание и усилия. И разбира се насърчаване на подобни инициативи. Ползите за нас и за природата са много големи, а в дългосрочен план – всички искаме да живеем на чисто, а не в едно огромно сметище. 

Ключови думи

Коментари

Вяра

Правна уредба, хармонизирано законодателство, пу-пу! Я какви сме отличници! Така се отчитат управляващите (независимо кои). Но на практика, дори и задължените по тези закони и наредби лица са в пълно неведение. За гражданина-потребител пък да не говорим! Дори и най-големият ентусиаст, изхвърлящ разделно битовите си отпадъци, след някой и друг месец се предава. Шарените контейнери преливат от всякакъв боклук и ги събират от дъжд на вятър. Има някакви фирми, занимаващи се с дейности по отпадъците, но те се виждат само в регистрите на сайта на министерството на околната среда. Няма как! Да няма къде да си изхвърлиш старите хапчета, кого да попиташ за това, пък да си го мерим със Запада, мерака за марихуаната, например. Наистина - няма как!

Ковац

Как да изхвърлят хората разделно отпадъците си, когато, като дойде камион, прибира съдържанието им заедно.

Алекс

Трябва да се внимава къде какво хвърляме! Може би ако има кратка информация на достъпни места, ще е по-лесно да се избегне неправилното изхвърляне на вредни отпадъци!

AMERIKA-BULGARIA-VELIKOBRITANIA-GERMANIA-RUSIA-FRANZIA-?Moje bi shte dadat kratka informazia zaizhvurlqne na vrednite otpadazi!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.