Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След дълго мълчание банкерът в изгнание Цветан Василев отново използва личния си сайт www.vassilev.com, за да разпространи свои виждания. В новото му писание фокусът е върху "Виваком". В момента компанията "ВТБ Капитал", която държи 33% от собствеността, прави опит телекомът да бъде продаден, а развръзка по сделката се чака до дни.

Новото медийно изявление на Василев е озаглавено "Истината за "Виваком" боли, дами и господа! Истината за КТБ АД – още повече!". В него банкерът обяснява, че "Виваком" в момента се източва от българо-руска група по интереси. Като част от нея отново са посочени ДПС, депутатът Делян Пеевски и бизнесменът Александър Сталийски.

В текста има и твърде любопитна прогноза за това какво всъщност ще се случи:

"Е, няма да се сбъдне хвалбата на „агент Павел“ от май 2014 г., че Виваком е тяхна, т. е. на ДПС. Ще трябва да разделят баницата с другите хиени, та чак и с московските мечки". (Павел е агентурното име на лидера на движението Лютви Местан. Публично той не е заявявал такова нещо и е интересно на базата на каква информация е твърдението на Василев.)

Следва пълният текст на изявлението на Цветан Василев:

 

Истината за Виваком боли, дами и господа! Истината за КТБ АД – още повече!

 

Тези дни се разиграва поредният фарс с един от най-атрактивните активи на фалираната от държавната машина Корпоративна търговска банка АД – Виваком, в недовършен комплект с НУРТС и притежаваните от него мултиплекси. Активи, чиято нетна стойност при нормални условия би била от порядъка на 1,5 – 1,6 млрд. лева. И които сега “измъченият“ кредитор VTB продава за 180 млн. евро чрез „открит и честно провеждан конкурс“.

Не знам дали някой се запита защо кредитор продава „лош“ дълг над номинал?! Опитният в пласирането на дългове Милен Велчев, обаче, го постига! С цената на какво?

1. Някой има ли представа как се продава дълг на компания, чиито акционери не са поканени да го платят?

Нека да припомня някои основни събития, които съпътстваха развитието на компанията, след затварянето на Корпоративна търговска банка АД.

Ще започна с факта, че през лятото на 2014 г. партньорската VTB Capital много бързо взе решение да не участва в рекапитализирането на КТБ АД, въпреки че беше миноритарен акционер в банката. Вероятно това се случи под влиянието на българските си представители Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев. Тогава имаше слухове, че са били привикани в едно посолство и са станали послушни. Сега, след като виждаме ролята им в процеса на кражбата на Виваком, би могло да се мисли и с по-елементарни категории – алчност, например.

1.1. Малко предистория

Противно на твърденията на „убедителния“ Милен Велчев, ще кажа, че още през юли 2014 г. VTB отказаха да удължат срока за изплащане на мостовия заем от 150 млн. евро на компанията на акционерите V2 Telecom, въпреки изричните клаузи в договора.  

Леко отклонение за тези, които са забравили или не са се осведомили: Виваком беше придобита чрез изключително сложна сделка, финализирана през 2011 г. — изкупуване и преструктуриране на дълговете на компанията към нейните международни англо-американски кредитори. В резултат на крайно некомпетентното управление на ръководството й преди 2012 г., Виваком беше натрупала значителни задължения и беше пред финансов колапс. Екипът на КТБ АД и VTB си подадоха ръка тогава, за да преструктурират дълговете и спасят Виваком. Де факто Виваком в момента има три компании майки, а мостовият заем към една от тях е част от схемата на преструктуриране на дълговете. За тези, които още не са разбрали, къде точно е КТБ АД в сделката — банката е финансирала компаниите майки на Виваком при придобиването на компанията.

Важно е, също така, да се отбележи, че след придобиването, ръководството на Виваком беше сменено и компанията оздравена. Нещо, което не може да се каже за нея в момента — след като оперативното ръководство беше поставено под контрола на братя Велчеви с мълчаливото одобрение на властта.

Та да се върнем на лятото на 2014 г., когато КТБ АД беше буквално смазана целенасочено от българските държавни институции. След подемането на кампанията по очерняне на моята репутация, аз си подадох оставката като Председател на Надзорния съвет на Виваком, воден от отговорността си за защита на компанията. Въпреки това, продължих да работя активно в нейна полза. Моето разбиране след изкуствено причинената ликвидна криза в КТБ АД през юни 2014 г. беше, че Виваком, наред с Петрол и Нуртс, са основните активи, които следва да бъдат използвани при подготвяния план за преструктуриране на банката от консорциума, воден от Държавния фонд на Султаната на Оман. Как? Като се продадат на международни стратегически инвеститори и средствата се използват за рекапитализиране на КТБ АД.

1.2. Да, но…

През септември – октомври 2014 г. беше направено предложение за рефинансиране на мостовия заем, единодушно отхвърлено от директорите от квотата на VTB Capital на дружеството-длъжник. В тотален конфликт на интереси, разбира се. Обстоятелство, което тепърва ще трябва да разглежда компетентният английски съд!

През месец декември 2014 г. направих последен опит да преговарям с VTB, като изпратих личен имейл на Юрий Соловьов (вицепрезидент на VTB) с предложение за рефинансиране на дълга. Без отговор!

Междувременно провалената от г-н Луврие комплексна сделка беше използвана за тотално превземане на компанията от българо-руската група по интереси. Признаците са „видими“ – спонсорство на „отбора на народа“ на Пеевски и Сталийски, подмяна на договори, източване на компанията… Влошените чувствително финансови резултати на Виваком за 2015 г. само доказват моята теза! 

2. За „мръсното бельо“ на Ърнст § Янг България и незаконния търг за Виваком

Не се учудвам, че Ърнст § Янг са привлечени като консултант по подготовката на т.нар. търг за продажба на дълга, разбирайте компанията. Те участваха чрез българския си филиал и при „обезценката“ на активите на КТБ АД, която, между другото, отказаха да покажат публично и върху която отказаха да си сложат подписа. Очевидно е, че тогава българският филиал е приел стойността на Виваком за „0“. Въз основа на такива фиктивни обезценки се разпространи безумното твърдение за „дупка“ в КТБ АД, на базата на което беше отнет нейният лиценз.

Участниците в „прозрачния“ търг за Виваком също са специално подбрани. Част от тях са най-евентуално бъдещи „приобретатели“ на актива, след неговото „почистване“ от Спас Русев. Достатъчно е да спомена тандема Германос – Бьорголфсон (не греша, не), Рони Пецик, M1 и др. Някои от тях бяха готови да плащат 6,25 пъти EBITDA за компанията дори след затварянето на банката, т.е около 1,1 млрд евро за цялата компания. Сега защо да не „икономисат“ 300-400 млн. евро след като им ги подаряват? Преобладаващата част от тези 300-400 млн. трябваше да влязат в активите на КТБ.

Всъщност, ролята на подставеното лице Спас Русев е да изчисти актива от претенциите на акционерите и да го препродаде на някой от участниците в опорочения търг. Които от своя страна ще го препродадат на крайния инвеститор – някой от големите в бранша.

2.1. За медийните спекулации по мой адрес

Непрекъснатите медийни атаки за „кражбата на активи“ от мене има една цел – да обоснове тяхната кражба. В случая, целта на българо-руския отбор е да осребрят т.нар. пакет на ВТБ (притежаван от тяхната компания Crusher), т.е около 90 милиона евро. Говори се, че вече се знае и разпределението на квотите на плячката. Е, няма да се сбъдне хвалбата на „агент Павел“ от май 2014 г., че Виваком е тяхна, т.е. на ДПС. Ще трябва да разделят баницата с другите хиени, та чак и с московските мечки.

2.2. Кой може да предотврати кражбата на Виваком и ощетяването на кредиторите на КТБ АД ?

В момента единственият, който може да предотврати безцеремонната кражба на Виваком, е г-н Дмитрий Косарев, който придоби контрола върху акциите, след развалянето на сделката с Пиер Луврие. Неговата цел е да спре безумието на VTB, включително и чрез съдебни процедури в Лондон, и да постигне съгласие с българските власти по отношение на техните претенции към акциите на Виваком. Нещо повече — да извади на бял свят доказателствата, че Crusher, дъщерна компания на VTB, е владеещ несобственик на пакета от 33% от Виваком, тъй като той е изцяло платен от компанията ТЦ-ИМЕ. Позоваването на Милен Велчев на факта, че ТЦ-ИМЕ, виждате ли, не се било разпоредило с акциите само потвърждава тезата за организацията на атаката от страна на криминално-политическия кръг около ДПС чрез използване на техните бухалки от съда и прокуратурата. За голямо тяхно съжаление, няма как вечно да манипулират съдебната система със заплахи.

Виваком може и трябва да бъде продадена от нейните акционери, а не от ВТБ. Само през нормална процедура на търга ще се появят стратегическите инвеститори, които ще платят нормалния за отрасъла мултипликатор на нейния финансов резултат. Това трябва да стане с одобрението на сегашните кредитори на Корпоративна търговска банка АД, за да се намалят щетите след изкуствено причинения фалит на банката. А не на онези, които върнаха спомена от ноември 1917 година.

3. Защо беше атакувана КТБ АД?

В заключение, искам да подчертая още веднъж, че КТБ АД беше атакувана заради отказа ми да прехвърля безвъзмездно част от продобитите чрез нейни финансирания активи – Виваком, НУРТС, Петрол, Дунарит. Само тяхната стойност към онзи момент, в частта на контролираните от банката участия, надхвърляше 2 млрд. лева.

Политическата мафия предпочете с манипулации да обезцени изкуствено тези активи, за да може да прибере 200-300 млн. евро задкулисно. А на каква цена? Като опропасти работещи активи, унищожи работеща банка и ограби спестяванията на работещата средна класа на България.

Още веднъж заявявам, че няма да престана да отстоявам истината въпреки натиска и изнудванията на политическата мафия! Нашата истина - на мен и моите колеги! 

Ключови думи

Коментари

Цветан Василев и Иван Костов да го духат. Ако не бяха сготвили преврата Костинброд, сега нямаше да са бедняци.

Когато имаш запек или разтройство, пак Костов ти е виновен, нали?

Не, ти го духаш....

Импала

Много трудно се чете, бе Василев. Това като колумбийски сериал - 150 сюжетни линии. Нищо не разбрах, освен, че са те прее..ли с некви пари, дето ти искал да вземеш. И защо трябва да ти съчувстваме?

наблюдател

Менте банкера пак показва мускули. Човекът е потъпкал 100 закона в България, като е раздавал кредити на свързани лица над допустимите лимити. Всичко останало са празни приказки.

Радев

В случая вярвам на Василев, въпреки че в тази сложна финансова еквилибристика, обикновения читател трудно би се ориентирал кой крив и кой прав. На Велчев само като му видиш муцуната и ти иде да му шибнеш една пестница.

дебелян пеевский

В случая е грешка да се вярва на който и да е. Трябва натиск с въпроса къде е доклада на одиторите и защо не се публикува, да видим какво пише там. Доклада на комисията на гербавата шаврантия Десито Атанасова от НС, припикан от големия реформатор Кънев не става и за тоалетна хартия. Другият, по-важен въпрос е защо мошениците от БНБ, които допуснаха и двата проблема - едно, КТБ да дава заеми като инвестиционна банка, но да събира депозити като обикновена и две, банковата криза от 2014 - още не са в ареста и подслествени, ами вместо това ги преназначиха.

гринго

Сайтът на Цветан Василев е: www.vassilev.bg , а не www.vassilev.com. Поправете си грешката в статията.

DogWoman

Може да се намери една картинка в Интернет, представляваща осветяван от две различни страни цилиндър. На отражението на кръглата му част пише "это правда", на отражението на правоъгълната му част също "это правда", а под самия цилиндър с осветяващите го прожектори пише "а это истина". Не мога много добре да го преведа на български, обаче всичките напъни на Василев не могат да ме убедят, че той разказва за цилиндъра, а не за кръгчето и правоъгълника.

Подробност

Личният сайт на Цветан Василев е www.vassilev.bg, а не както пише www.vassilev.com

дебелян пеевский

Правдата е, че Десито Атанасова от Герб написа доклад, в който не пише нищо, а Влади крие доклада от одиторите. Правда е също, че бяха преизбрани хората, заради които се накиснахме с 3.5 милиарда лева заеми. Други правди засега нема, а истината е, че и фараоните не откраднаха толкова ;)

1111

А кога ще има съд за Десити и цялата комисия с лъжливия доклад

tibia

Импала, браво! Днес порцията смях е от твоето меню. Приятна вечер!

Защо всички абонати не напуснат Виваком? Имаше фирма, няма фирма, прецакана измет.От кой зависи- от абонатите. Не се ядосвайте, а мислете.Банките били на мутри, а какво правят вашите пари там?

Николов

Те не сготвиха преврата Костинброд, те го предотвратиха. Интересно защо Горанов отказва да публикува доклада на международните одитори. Да неби там да са цъфнали нечии гащи?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.