Станимир Стоилов направи "Астана" за втори пореден път шампион на Казахстан. Столичният тим буквално изстрада титлата в последния кръг на първенството. Отборът на Мъри спечели с 1:0 срещу третия "Актобе" у дома, но победата дойде чак в 88-ата минута. Отбеляза го влезлият като смяна Жуниор Кабананга.

Гостите, водени от бивш наставник на ЦСКА, румънецът Йон Андоне, играеха без да преследват някаква цел и може би заради това създадоха доста главоболия на домакините. Те пък знаеха, че трябва да спечелят на всяка цена, тъй като по същото време големият им конкурент "Кайрат" би 2:0 срещу "Ордабаши". Преследвачът на "Астана" поведе в 65-ата минута и допълнително засили натиска върху играчите на Стоилов.

Ключово се оказа влизането на Кабананга. Той първо изработи червен картон на играч на "Актобе", а в инфорктните последни минути хвърли в екстаз феновете на "Астана". Така Мъри и компания защитиха короната си с точка повече от "Кайрат". Двата тима ще спорят и на финал за Купата на Казахстан на 22 ноември. До края на сезона "Астана" има и още два мача в Шампионската лига - домакинство на "Бенфика" и гостуване на "Галатасарай".

Воденият от Димитър Димитров-Херо "Иртиш" завърши на шесто място след 0:1 срещу "Атирау" също днес. Херо най-вероятно ще напусне "Иртиш", той вече е получил оферта от "Ботев" (Пловдив), който може да поеме от Нова година.

Не е ясна и съдбата на Стоилов, който все още преговаря за нов договор с "Астана".