Швеция приема бежанци с отворени ръце, урежда за всички храна, вода и подслон. Последното обаче може скоро да се промени - местният мебелен гигант ИКЕА обяви, че е на път да изчерпи дюшеците, матраците и леглата в складовете си поради огромния приток на бежанци.

Във вторник се наложило 50 бежанци да спят на пода в главния офис на шведската Агенция по миграцията.

ИКЕА доставя легла и за Германия, която също е сред най-гостоприемните към бягащите от Близкия изток. И там има подобни проблеми.

"Има недостиг на легла, матраци и дюшеци в някои немски и шведски магазини", съобщи Жозефин Торел, говорителка на ИКЕА. "Ако ситуацията продължава, ще е трудно да поддържаме достатъчно в складовете си."

До момента 120 000 души са потърсили убежище в Швеция, очакват се още 190 000 да влязат в страната с население 10 милиона души.

Макар финансовата министърка Магдалена Андерсон да казва пред журналисти, че няма сериозен натиск върху финансите на страната, шведското правителство предупреди, че вече няма къде да настанява новите пристигащи.

"Тези, които идват тук, може да се сблъскат с факта, че нямаме къде да ги настаним", заяви министърът на миграцията Морган Йохансон. "Или ще трябва да се уредите сами, или ще трябва да се върнете в Германия или Дания."