Даниел Флитууд, младият мъж от Тексас, на когото преди месеци лекарите са дали само още 60 дни живот, сбъдна последното си желание. В четвъртък той е изгледал Епизод 7 на сагата „Междузвездни войни“, която обича с цялото си същество, близо два месеца преди официалната премиера на 18 декември.

Новината съобщи във Фейсбук Ашли, съпругата на мъжа, чийто рак е във финален стадий:

„Даниел току що изгледа незавършена версия на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“!!! Искаме да благодарим на изключително талантливия [режисьор] Джей Джей Ейбрамс, който ни звънна вчера (бел. ред. – в сряда) и ни каза, че желанието на Даниел ще бъде изпълнено“.

Молбата на Флитууд да види „Силата се пробужда“ преди премиерата, която може би няма да доживее, бе подкрепена в социалните мрежи с хаштага #ForceForDaniel (#СилаЗаДаниел) от десетки хиляди хора, включително от актьори от филма – Марк Хамил, Питър Мейхю и Джон Бойега.

Флитууд, чийто рак в момента вече се простира в 90% от белите му дробове, документира през времето здравословното си състояние в социалните мрежи. През септември той написа, че медиците му дават още месец-два живот, според това колко бързо се развива болестта.

„Ако мога да видя този филм, най-вероятно ще умра, но от щастие“, каза по-рано пред „Пийпъл“ Даниел.

В четвъртък от „Дисни“ обявиха официално, че прожекцията се е състояла и те са много щастливи от този факт. Не се уточнява къде е бил пуснат филмът, но предвид влошеното здраве на Флитууд, най-вероятно е било в дома му.

Даниел е почитател на поредицата от 8-годишен. През целия си живот е събирал материали от света на „Междузвездни войни“, писал е фен-фикшън, а преди 13 години дори е централен персонаж в новинарски репортаж за спане пред киносалон в нощта преди пускането на билетите за „Клонираните атакуват“.

„Просто обичам „Междузвездни войни“ – обясни той преди дни. – Обичам ги с цялото си същество.“

Площад "Славейков"