След фаталния пожар в Букурещ и разразилия се политически огън с оставката на румънския премиер, протестите продължават. Гневни млади хора искат дълбока промяна в политическата класа. Държавният глава на Румъния – консерваторът Клаус Йоханис – направи нещо невиждано в страната – той се реши на жест към демонстрантите, предимно млади хора, излезли отново на улиците в сряда и четвъртък вечерта в протест срещу дошлата им до гуша политическа система, която те определят като "корумпирана и некомпетентна", пише БГНЕС. 

"Видях ви, чух ви и ще имам предвид исканията ви", каза Йоханис. Той покани за консултации при формирането на ново правителство „както група, представляваща гражданското общество, така и това, което се нарича „улицата”. Тези консултации са насрочени за днес (петък), след като първи при президента ще бъдат представители на политическите партии. Задачата за Клаус Йоханис изглежда трудна. Румънците го избраха преди година с надеждата, че той ще действа решително срещу корупцията, която е ендемична болест за страната. Но за много хора трагедията миналата седмица в букурещкия нощен клуб, която остави 32 трупа и близо 200 сериозно пострадали, показва, че нищо не се е променило. В четвъртък вечерта около 10 хиляди, предимно млади хора, се събраха отново на Университетския площад, център на революцията от 1989 г. срещу режима на диктатора Николае Чаушеску. Това бе трета поредна нощ на мобилизация. Демонстрации имаше и в други градове – още 7 хиляди са протестирали на различни места.

Чакаме промяна.


"Справедливостта още не е постигната. Имам двама приятели, които загинаха в пожара," каза за АФП една от протестиращите – 24-годишна млада жена, която предпочита да остане анонимна. Оставките "не променят много неща. Това не успокоява болката ми", добавя тя и посочва желанието си за реална промяна на румънското общество, проникнато от корупцията. "Бих предпочел да се организираме по-добре, да има лидери сред нас, които да образуват група от хора, които искат да спасят тази страна", предложи друга участничка в протеста – блогърката Илеана Андрей. Корените на болестта водят в 90-те години на XX век. „Кражби и корупция, вече 26 години се изправяме пред това”, твърди Чиприян Йордаче. Толкова време е посткомунистическия период тук. За издателя на ежедневника Ziarul Financiar Юлиан Ангел, изненадващата оставка на правителството на Понта идва твърде късно, а недоволството сред обществото нараства постоянно.

Като сравнява Румъния с "вулкан, който може да избухне във всеки един момент", политическият анализатор Разван Орасану смята, че падането на правителството на Понта "ще има значение само ако общественият натиск принуди политическите партии да направят обща промяна и оздравяване в дълбочина на своите редици". "Всички партии усещат, че нещо се случва в обществото, че те вече нямат работа със същия електорат както преди, и се опитват да се справят с тази промяна", коментира Корина Реберджеа от Центъра за анализ на европейската политика, базиран във Вашингтон. Но протестиращите искат технократско правителство и нямат повече доверие в нито една политическа партия. "Всички партии са прогнили”, казват те.