Лидерът на ДСБ Радан Кънев и заместникът му и здравен министър Петър Москов са провели днес среща с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На тази среща те са препотвърдили стабилността на управлението на държавата.

Това стана ясно от изявленията на Кънев и Москов в кулоарите на парламента. Според тях изборните резултати на Реформаторския блок и ГЕРБ на местния вот показват стабилност на управлението.

По-рано днес имаше ясен сигнал от голямата управляваща партия, че не е доволна от коалиционния си партньор.

Първо Цветан Цветанов определи като провал резултата на реформаторите на местните избори и каза, че при такова представяне той лично би подал оставка.

След това лидерът на ДПС Лютви Местан с аргументите на Цветанов обясни, че РБ няма място в управлението.

А по-късно пак Цветанов в парламента коментира, че ако сега има парламентарни избори, Реформаторския блок би се оказал малка извънпарламентарна партия.

Петър Москов и Радан Кънев обаче се опитаха да успокоят страстите.

"Правителството е единно, мнозинството е единно", заяви Москов.

В нощта на втория тур на местния вот той написа статус във Фейсбук, че Плевен е паднал, правейки сравнение със събитията в руско-турската война от 1877-1878 г. Този статус разгневи изключително много премиера, който призова реформаторите за смирение. В Плевен кандидатът на реформаторите Георг Спартански победи Димитър Стойков (ГЕРБ).

Днес Москов бе видимо по-спокоен.

"Всички трябва да излезем от изборните емоции", коментира той.

Кънев пък смята, че в случая ставало въпрос по-скоро за лични отношения между Москов и Борисов.

Лидерът на ДСБ коментира и факта, че днес ГЕРБ и БСП отхвърлиха ветото на президента по закона за военното разузнаване, а вчера ГЕРБ и ДПС гласуваха против идеята на реформаторите за таван на заплатите в БНБ. Тези два факта за пореден път поставиха на дневен ред въпроса кой точно управлява България.

Кънев отказа да коментира защо парламентарната група на ГЕРБ не е се вслушала в позицията на Бойко Борисов, който подкрепи ветото с мотива, че това не бил добър тон, какъвто се стараят да поддържат в мнозинството. Лидерът на ДСБ само заяви, че реформаторите са препотвърдили своята позиция.

По темата за заплатите в БНБ Кънев заяви, че това предложение не е било съгласувано с ГЕРБ. Той припомни, че и реформаторите не са подкрепяли подобни несъгласувани предложения и определи това като парламентарно ежедневие.