Сирийският режим на Башар Асад отвлича хиляди невинни хора, за да се плащат откупи. Това е златна мина за Дамаск.

Най-малко 65 000 души са изчезнали от 2011 г. до днес, 58 000 от тях са цивилни граждани.

Зловещата статистика представи късно снощи "Амнести интернешънъл". Правозащитната организация е документирала престъпленията и трагичните съдби на отвлечени сирийци в 70-страничен доклад.

“Това са престъпления срещу човечеството, част от добре подготвена кампания, която сее терор в страната и цели да задуши в зародиш всяка съпротива”, заяви Филип Лудър, отговарящ за Близкия изток и Северна Африка.

В Сирия се отвличали не само хора от опозицията, а също и журналисти, лекари и хуманитарни работници, се твърди в доклада на правозащитната организация. Акциите се организирали и осъществявали от тайните служби и от силите на реда.

“Отвлечените се държат под ключ в препълнени килии при ужасяващи условия. Мнозина умират вследствие на мъчения и болести или биват убивани без съд и присъда”, се посочва в документа.

Отчаяни близки били принуждавани да плащат откупи и подкупи, като взимат огромни заеми, които не са в състояние да изплащат.

Появил се черен пазар в средите на правителствените кръгове и на тайните служби. Те прибирали големи суми, за да подадат информация къде точно се намират отвлечените. Далеч по-голям бил откупът, срещу който близки получавали свободата си.

Цитира се изявление на адвокат от Дамаск, според който прибираните от режима суми били златна мина за правителството. Особено през последните две години отвличанията се извършвали с една единствена цел – получаване на крупни суми.

Преди да бъде изготвен докладът на "Амнести интеренешънъл", са били разпитани десетки близки, приятели и колеги на отвлечени хора, както и 8 души, които са били похитени и след плащане на солиден откуп от близките им са били освободени. В изготвянето на анализа са участвали 14 международни експерти.

Описват се и съдби. Една от пострадалите е студентката Раним Матук. Тя е била арестувана през февруари 2014 г. и държана 4 месеца в килия. Близките й дори не знаели дали е още жива. Баща й Халил Матук, който бил адвокат, е изчезнал още през октомври 2012 г.

Раним Матук.

След платен откуп от семейството студентката е била освободена. Сега тя разказала за преживения ужас – бой, мъчения и изнасилвания. Тя си поделяла килия два на два метра с други 8 жени при неописуема мръсотия.

“Килията ни имаше малко прозорче. Така виждахме трупове в коридора. Сред мъртвите имаше и деца на възраст от 10 до 15 години”, разказала през сълзи Раним Матук.

През юли 2011 г. е бил отвлечен и студентът по архитектура Ислам Дабас, който организирал мирни протести. Едва през 2012 г. семейството му получило разрешение за свиждане. Оттогава те нямат вест какво се е случило с Ислам. На многото им запитвания властите отговаряли, че младежът отдавна не бил в затвора и не знаели къде се намира.

През април 2012 г. бил арестуван Хасан Йевейд, по професия пекар, но и запален музикант. Задържан е бил по време на свой концерт пред демонстранти край Алепо.

“Кълнях се пред полицаите, че брат ми не е терорист, а пекар”, разказва брат му Ахмед. Семейството нямало исканите два милиона сирийски лири (9000 евро) за свободата на Хасан и до днес не знаело какво го е сполетяло.

В доклада се описва и трагедията на зъболекарката Рания ал Абази. През март 2013 г. тя е била отвлечена заедно с шестте й деца на възраст от 2 до 14 години. И до днес близките й не знаят нищо за съдбата на похитените.

Зъболекарката Рания със семейството си преди да изчезне.

От "Амнести интернешънъл" призовават ООН да сезира Международния съд по правата на човека, а върху сирийския режим да се упражни натиск с налагане на санкции.